Novootkrivena pisma pokazuju kakav su zaista odnos imali Tesla i Pupin

Pronađena su dva pisma Nikole Tesle za koja se mislilo da su izgubljena. Reč je o pismima koja je veliki naučnik i pronalazač pisao Radoju Jankoviću, generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku, potvrđeno je Udruženju Adligat.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.03.2019.

09:50

Novootkrivena pisma pokazuju kakav su zaista odnos imali Tesla i Pupin
Foto: Getty

U pismima Tesla piše o Mihajlu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga poseti u bolnici.

Prema rečima Viktora Lazića, osnivača Adligata, ta pisma su od izuzetnog značaja sa srpsku kulturu, pisana su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina.

Pisma u potpunosti demantuju priču o mirenju na samotničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da u trenutku pisanja, tri meseca pre Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije bilo, kaže Lazić.

Pisma će biti dostupna istraživačima od ponedeljka, a Udruženje očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: