Nauka 59

16.05.2024.

17:31

Ko je veći – Tesla ili Ajnštajn? ANKETA

Nekoliko velikih naučnika je svojim dostignućima promenilo svet, a među njima su svakako Nikola Tesla i Albert Ajnštajn.

Izvor: B92.net

Ko je veći – Tesla ili Ajnštajn? ANKETA
Profimedia

Podeli:

Nikola Tesla je bio pronalazač, inženjer elektrotehnike i mašinstva, a najpoznatiji je po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Sa druge strane, Albert Ajnštajn je bio teorijski fizičar i univerzitetski profesor i jedan od najvećih umova i najznačajnijih ličnosti u istoriji sveta.

Formulisao je specijalnu i opštu teoriju relativnosti, a doprineo je napretku kvantne teorije i statističke mehanike. Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti, Nobelova nagrada za fiziku mu je dodeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta kao i za doprinos razvoju teorijske fizike.

U komentarima na tekst o novom otkriću koje potvrđuje Ajnštajnove tvrdnje, povela se polemika oko toga ko je od njih dvojice bio veći naučnik.

Neki tvrde da je Tesla bio pronalazač, za razliku od Ajnštajna koji je bio teoretičar.

Pojedini čitaoci smatraju da je Teslin doprinos danas veći u praktičnom životu, dok za Anjštajna kažu da je jedan od najvećih teorijskih fizičara.

Pojedinci smatraju da ih ne treba porediti, zato što je svaki naučnik doprineo svojoj oblasti.

Šta vi mislite?

loader

Podeli:

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Podeli: