U susret predstojećoj turističkoj sezoni, svi koji planiraju putovanje u Grčku u ovoj i narednoj nedelji, treba da budu svesni ekstremnih vremenskih uslova koji se očekuju.

Prema informacijama objavljenim u Fejsbuk grupi "Grčka Info", predviđa se da će temperature u nekim delovima zemlje prelaziti 40 stepeni Celzijusa, što značajno povećava opasnost od izbijanja požara.

"Ovo znači da će biti povećana opasnost od požara. Ukoliko se dogodi požar u vašoj okolini i ukoliko budete dobili poruku sa broja 112, pridržavajte se uputstva koja ćete dobijati," navodi autor u svojoj objavi i savetuje turistima da budu spremni na moguće poruke upozorenja koje se šalju radi preventive.

Ove poruke stižu sa broja 112 i dostupne su na grčkom i engleskom jeziku, a njihov zvuk je izuzetno iritantan kako bi privukao pažnju. Poruka se mora pogledati i zatvoriti da bi se zvuk prekinuo.

"Nadam se da do toga neće doći, ali nije loše da se ljudi obaveste šta znači poruka sa broja 112," dodaje autor objave, uz želje da svi koji se nalaze na odmoru uživaju u boravku i provedu ga onako kako su isplanirali.

Shutterstock/Neirfy

Grčka zbog velikih vrućina zatvorila Akropolj i škole

Grčku je zahvatio prvi toplotni talas ove sezone zbog čega su zatvorene škole, kao i arheološki lokaliteti poput Akropolja, a lekari su raspoređeni širom Atine.

Kako prenosi Rojters, meteorolozi predviđaju da će danas i sutra temperature dostići 43 stepena Celzijusa. Akropolj će danas biti zatvoren od podneva do 17 časova, a mnoge osnovne škole i vrtići širom zemlje biće zatvoreni na dva dana.

Prošle godine visoke temperature su podstakle razorne požare, a kiše su izazvale neke od najgorih poplava u istoriji, navodi Rojters.

Visoke temperature zabeležene su prošle godine u većem delu južne Evrope, uključujući Portugal, Francusku, Španiju i Italiju.

Ove godine u Grčkoj su požari počeli ranije nego što se očekivalo, uključujući jedan u martu. Nakon prošlogodišnjih razornih šumskih požara, Grčka je pojačala svoje pripreme za suzbijanje požara, zapošljavanjem više osoblja i pojačavanjem obuke spasilaca, prenosi Tanjug.

Podeli: