Aktuelno 1

13.05.2024.

21:10

Teslinu lažnu fotografiju nudili za čak 2,75 miliona dolara

Do sada nepoznata fotografija našeg čuvenog naučnika Nikole Tesle ponuđena je na prodaju.

Izvor: Blic.rs/ Zlatko Čonkaš

Teslinu lažnu fotografiju nudili za čak 2,75 miliona dolara
Profimedia

Podeli:

Ova fotografija našla se na jednoj poznatoj internet platformi za kupoprodaju nove i polovne robe i antikviteta širom sveta gde je ponuđena je na prodaju uz objašnjenje da su njenu autentičnost potvrdili američki forenzičari i stručnjaci beogradskog Muzeja Nikole Tesle, piše Blic.

Naime, anonimni prodavac koji se predstavlja pseudonimom je iz grada Bolder u Koloradu (SAD) i odlučio je da od prodaje ovog, kako tvrdi "najznačajnijeg novootkrivenog artefakta povezanog sa čuvenim naučnikom u poslednjih 80 godina", 500.000 dolara donira Fondaciji dečije bolnice u Koloradu (Children’s Hospital Colorado Foundation) čiji je i sam Tesla za života bio darodavac, a istu sumu namenio je Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

On za ovu fotografiju traži vrtoglavih 2.750.000 dolara.

Međutim, u Muzeju Nikole Tesle gde se prodavac slikao sa fotografijom i nju između ostalih postavio u oglas kako bi uverio kupce da je bio u muzeju, rekli su za "Blic" da ih niko nije kontaktirao tim povodom, te da su odmah utvrdili da je fotografija lažna.

"Nismo procenjivali fotografiju koju nepoznati gospodin drži na fotografiji koju je snimio kao posetilac u izložbenom prostoru Muzeja Nikole Tesle. Nismo imali službenu komunikaciju niti kontakt sa nepoznatim gospodinom. Verovatno je jedan od 170.000 posetilaca muzeja u prethodnoj godini. Iako se muzej ne bavi ovakvom vrstom ekspertize na zahtev trećih lica, očigledno je i na prvi pogled da na fotografiji nije Nikola Tesla", za Blic su rekli  u Muzeju Nikole Tesle.

Vlasnik fotografije jednog od najvećih naučnika svih vremena u opisu oglasa napisao je da ju je 2016. godine otkupio od jednog antikvara iz Ilinoisa nadomak Čikaga koji je tvrdio da je na njoj Nikola Tesla ili njegov rođeni brat Dane.

"Odmah sam prepoznao mladog Nikolu Teslu na fotografiji jer sam znao da je njegov brat Dane usled pada sa konja nažalost preminuo sa 12 godina. Pored toga, znao sam i da je Tesla jedno vreme živeo u jednom hotelu u Čikagu tokom izgradnje Svetske izložbe koju je "osvetlio" 1. maja 1893. godine", napisao je u oglasu vlasnik fotografije.

Dodao je da su njenu autentičnost utvrdili poznati američki forenzički eksperti za prepoznavanje lica i datiranje materijala na kojem je štampana fotografija Vil Danivej (Will Dunniway) i Kent Gibson.

Prodavac fotografije se slikao u Muzeju Nikole Tesle

Ni to nije bilo dovoljno prodavcu fotografije pa se zaputio u Beograd gde je navodno stupio u kontakt sa nadležnima iz Muzeja Nikole Tesle i Muzeja primenjene umetnosti od kojih je, kako kaže, takođe saznao da je fotografija autentična i da je verovatno nastala 1892. godine.

"Srpski istraživači takođe su mi potvrdili da je, iako je ova fotografija na poleđini datirana na 1882. godinu, ona nastala 1. ili 2. juna 1892. godine tokom Tesline posete Beogradu. Objasnili su da je tada čuveni kraljevski fotograf na dvoru Obrenovića Vasa Danilović, koji je imao fotografsku radnju u Knez Mihajlovoj, na fotografije stavljao žig sa godinom 1882. zato što je te godine osvojio nagradu na prestižnom Sajmu u Trstu (Trieste Exibition Fair). To su potkrepili bogatom arhivom Danilovićevih fotografija koje se čuvaju u Muzeju primenjene umetnosti kao i detaljima iz knjige "Čarobnjak: Život i vreme Nikole Tesle" (Wizard: Life and Times of Nikola Tesla) koju je napisao Mark J. Sajfer (Marc J. Seifer)", uveravao je potencijalne kupce u nastavku teksta oglasa prodavac.

Za sada nije poznato da li je navodna fotografija Nikole Tesle veličine 10,32 cm x 7,62 centimetara prodata, ali ona više nije dostupna.

Pomenuti oglas u koji je "Blic" imao uvid je istekao, prodaja je bila vremenski limitirana i prema pravilima kompanije koja je vlasnik čuvene platforme ne može se videti da li je ponuđeni predmet prodat ili ga je vlasnik povukao iz prodaje.

Naknadnim uvidom u druge oglase prodavca lažne fotografije Nikole Tesle može se zaključiti da je malo verovatno da je došao u posed tako vrednog predmeta zato što je do sada prodavao patike, košulje, dresove, rolere i drugu robu za par desetina dolara.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

11 h

Svet

Kraj? Vojska se povlači i uništava sve

Oružane snage Ukrajine prilikom povlačenja uništavaju mostove u Harkovskoj oblasti – tako su uništeni mostovi preko reke Volčja u Volčansku, saopštio je šef ruske administracije Vitalij Gančev.

23:03

22.5.2024.

1 d

Podeli: