Društvo 0

12.06.2024.

23:47

Očekuju se pljuskovi

Ove večeri kiše i pljuskova ima u delovima zapadne, centralne i istočne Srbije. Pljuskova sa grmljavinom ima na širem području Užica.

Izvor: Telegraf.rs

Očekuju se pljuskovi
Shutterstock/Sergieiev

Podeli:

Grmljavinski sistem sa područja Užica i zapadne Srbije večeras se premeštao u jugozapadnoj visinskoj struji preko Kolubarskog okruga i centralnih delova Šumadije ka Pomoravlju i na svom putu donosio kišu i pljuskove.

U nastavku večeri kiša će padati u Šumadiji, u Pomoravlju, Podunavlju, na jugu Banata i na području Beograda. Biće uslova i za pljuskove.

Trenutne temperature kreću se od 15°C na severu do 25°C na jugu Srbije, u Beogradu je 18°C. Zlatibor i Sjenica mere 17°C, a Kopaonik 15°C.

I četvrtak će Srbiji doneti nestabilno vreme, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Biće uslova za kratkotrajne grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

Svi ovi sistemi premštaće se uglavnom od zapada ka istoku.

Grmljavinske nepogode uobičajene su u ovom delu godine u našim predelima. One su mogu danima unapred prognozirati za određeno područje, a sama lokacija sat do dva ranije, što je i više nego dovoljno da ljudi potraže zaklon usled jačih nepogoda. Teba redovno pratiti državne i nadležne službe kad je reč o upozorenjima.

Iako je tokom snažnih grmljavinskih nepogoda moguće doći i do formiranja superćelijskih oluja, što je bio slučaj pre nekoliko dana i u Srbiji, a naročito u Mađarskoj, Slovačkoj i Mađarskoj, reč je o pojavi koje su se događale i dosta ranije u prošlosti, a sam naziv koji je poznat u stručnim litaraturama, dobio je poslednjih godina dosta na značaju. Iako je reč o veoma opasnoj, ali prirodnoj meteorološkoj pojavi, treba voditi računa i ne zloupotrebljavati stručan termin.

Na jugu Srbije ostaće i dalje sunčano i veoma toplo.

Maksimalna temperatura biće od 23°C na severu do 33°C na jugu Srbije, u Beogradu do 25°C.

U petak u severnim, a od subote i u ostalim predelima Srbije sledi razvedravanje.

Od nedelje počinje toplotni talas, koji će potrajati tokom većeg dela sledeće sedmice.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: