Nauka 67

16.05.2024.

13:30

Ajnštajn je bio u pravu?

Više od 100 godina kasnije naučnici su konačno potvrdili jednu od teorija Alberta Ajnštajna o prirodi crnih rupa.

Izvor: B92.net

Ajnštajn je bio u pravu?
Shutterstock/varuna

Podeli:

Godine 1915. Ajnštajn je predvideo da crne rupe treba da imaju "područje poniranja", gde su sile gravitacije prevelike da bi materija mogla da ide kružnim putem.

Sada su naučnici otkrili da ovaj region ne samo da postoji, već sadrži i neke od najjačih gravitacionih sila u svemiru.

Nova saznanja

Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu uhvatili su prva zapažanja trenutka kada materija nestaje kroz ovu čudnu granicu.

Dr Endru Mameri, fizičar sa Oksforda koji je vodio studiju, rekao je: "Ovo je prvi pogled na to kako plazma, oljuštena sa spoljne ivice zvezde, prolazi kroz svoj konačni pad u centar crne rupe."

Crne rupe su neki od najčudnijih objekata poznatih nauci, a izgleda da na njihovim ivicama klasična fizika ne važi. Kako se materija vuče ka neverovatno gustom centru crne rupe, ona se približava oblasti poznatoj kao horizont događaja, piše Dejli mejl (Daily Mail).

Kako sve više materije pada prema crnoj rupi, ona se povlači u spiralnu orbitu, gde se drobi u užareni prsten supervruće plazme. Prema njutnovskom pogledu na Svemir, ova materija bi trebalo da nastavi da kruži po zakrivljenoj putanji sve do trenutka kada se zaista sretne sa horizontom događaja.

Međutim, prema Ajnštajnovim proračunima, sile gravitacije oko crne rupe su toliko moćne da će čestice koje se previše približe napustiti svoje zakrivljene putanje i uroniti direktno u crnu rupu.

Značaj u budućim istraživanjima

"Ajnštajnova teorija je predvidela da će ovaj konačni pad postojati, ali ovo je prvi put da smo uspeli da pokažemo da se to dešava. Zamislite to kao reku koja se pretvara u vodopad. Do sada smo gledali reku. Ovo je naš prvi pogled na vodopad", rekao je dr Mameri.

Istraživači su proveli godine razvijajući matematičke modele da predvide šta će se dogoditi kada svetlost padne u zonu poniranja crne rupe. Ova predviđanja su zatim upoređena sa rendgenskim teleskopima koji su posmatrali crne rupe udaljene oko 10.000 svetlosnih godina od Zemlje.

Tokom decenija je bilo mnogo debata među astrofizičarima o tome da li bi se takozvani region poniranja mogao otkriti. Ali u svom radu, objavljenom u  "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society", istraživači tvrde da je ovo prvi put da su emisije iz ovog regiona ikada otkrivene. Ovi rezultati nam daju primamljiv uvid u poslednje trenutke putovanja materije u srce crne rupe.

"Ovaj poslednji pad plazme se dešava na samoj ivici crne rupe i pokazuje da materija reaguje na gravitaciju u svom najjačem mogućem obliku", kaže doktor Mameri.

"Ono što je zaista uzbudljivo jeste to što u galaksiji postoji mnogo crnih rupa i sada imamo moćnu novu tehniku za njihovo korišćenje za proučavanje najjačih poznatih gravitacionih polja", dodaje Mameri.

Podeli:

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

20 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Podeli: