Izvor: putnikofer.hr

U ova doba godine, na krajnjem severu Švedske, sunce ne ide ispod horizonta, ono ne zalazi, pa je dan 24/7.

Ovim je rečima pre nekoliko dana Turistička zajednica Švedske najavila početak neobičnog prirodnog fenomena koji će trajati sledeća dva meseca. Njihova objava na službenoj Fejsbuk stranici izazvala je pravu buru oduševljenja, i motivisala  mnoge da dožive čaroliju "ponoćnog sunca" na severu Evrope.

Polarni dan ili ponoćno sunce, kako ga nazivaju, predstavlja fascinantni prirodni spektakl koji se manifestuje na teritoriji  severno od Arktičkog kruga i južno od Antarktičkog kruga. Za razliku od uobičajenih dnevnih ciklusa, tokom ovog fenomena sunce ne zalazi ispod horizonta, već ostaje vidljivo 24 sata dnevno, i obasjava krajolik prekrasnom šarenom paletom svih boja.

"Doživljavanje ponoćnog sunca u Švedskoj moglo bi da vam smeta prvih nekoliko dana nakon što stignete, pa spakujte masku za spavanje ako želite da malo zatvorite oči. Čak i ljudi koji žive u švedskoj Laponiji imaju problema sa spavanjem, a zavese za zamračenje se veoma dobro prodaju", piše Visit Sweden na svojoj veb stranici. Dodaju da je uživanje u beskrajnim letnjim danima u Švedskoj nezaboravno iskustvo i da možete spavati kada se vratite kući.

Shutterstock/Robert Harding Video

Da biste videli sunce kad sat otkuca ponoć, morate da krenete prema severu. Opšte pravilo glasi: što bliže arktičkom krugu, to su veće šanse za susret s ponoćnim suncem. Ako tražite savršeno mesto za takav doživljaj, ne bi trebalo da tražite dalje od Švedske Laponije – divljeg severnog prostranstva koje zauzima gotovo četvrtinu zemlje, piše putnikofer.

Poseta Švedskoj tokom ponoćnog sunca pruža nezaboravno iskustvo koje se retko može doživeti bilo gde u svetu. Bilo da odlučite da idete na planinarenje, vožnju kanuom, kampovanje, fotografisanje ili posetu jednom od najpopularnijih festivala u zemlji, Midsomaru, ovo je prilika da se povežete sa prirodom na zaista jedinstven način i stvorite uspomene koje će trajati ceo život.

Podeli: