Naučnici upozorili: Mesec se polako udaljava od Zemlje VIDEO

Pre oko 2,46 milijardi godina Mesec je bio oko 60.000 km bliže Zemlji nego što je sada.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2023.

11:10

Naučnici upozorili: Mesec se polako udaljava od Zemlje VIDEO

Kad bismo rekli da se Mesec udaljava od Zemlje, rekli biste da to nije moguće, ali naučnici su otkrili da se on polako udaljava od nas brzinom od 3,8 cm godišnje.

Nije baš ludo razmišljati o ideji da nas Mesec pokušava odbaciti, ali prema NASA-i, radi upravo to, a budući da je Mesec star četiri i po milijarde godina, čini se da već neko vreme pokušava da nas ostavi.

A evo i naučnog dela, radi se o nečemu što se zove "Milankovićevi ciklusi" gde male promene u Zemljinoj orbiti oko Sunca menjaju količinu sunčeve svetlosti koju planeta prima.

Ovi ciklusi mogu imati dubok uticaj na klimu naše planete i ostaviti svoje dokaze u samoj zemlji, a istraživanjem starog sedimenta mogu izmeriti Zemljino ‘kolebanje‘ i otkriti koliko je Mesec bio daleko pre neverovatno mnogo vremena

Otkrili su da je pre oko 2,46 milijardi godina Mesec bio oko 60.000 km bliže Zemlji nego što je sada, što bi rezultiralo 17-satnim danima na planeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: