Dodeljena Nobelova nagrada za fiziku

Nobelova nagrada za fiziku ove godine dodeljena je Alenu Aspektu, Antonu Zejlingu i Džonu Klauzeru zbog doprinosa u oblasti kvantne mehanike.

Život

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2022.

11:49

Dodeljena Nobelova nagrada za fiziku
Foto: Profimedia/ Jonas Ekstromer / TT / code 10030

Nobelova nagrada za fiziku 2022. dodeljena je "za eksperimente sa upletenim fotonima, utvrđivanje kršenja Belovih nejednakosti i za pionirske doprinose u nauci o kvantnim informacijama", navodi se.

Neopisivi efekti kvantne mehanike počinju da nalaze primenu. Sada postoji veliko polje istraživanja koje uključuje kvantne računare, kvantne mreže i sigurnu kvantno šifrovanu komunikaciju.

Jedan od ključnih faktora u ovom razvoju je kako kvantna mehanika dozvoljava da dve ili više čestica postoje u takozvanom zamršenom stanju. Ono što se dešava sa jednom od čestica u isprepletenom paru određuje šta će se desiti sa drugom česticom, čak i ako su udaljene, navodi se u objašnjenju Akademije.

Dugo se postavljalo pitanje da li je korelacija nastala zbog toga što čestice u isprepletenom paru sadrže skrivene varijable, uputstva koja im govore koji rezultat treba da daju u eksperimentu. Šezdesetih godina prošlog veka Džon Stjuart Bel je razvio matematičku nejednakost koja je nazvana po njemu. Ovo navodi da ako postoje skrivene varijable, korelacija između rezultata velikog broja merenja nikada neće preći određenu vrednost. Međutim, kvantna mehanika predviđa da će određena vrsta eksperimenta narušiti Bellovu nejednakost, što će rezultirati jačom korelacijom nego što bi inače bilo moguće. Džon Klauzer je razvio ideje Džona Bela, što je dovelo do praktičnog eksperimenta. Kada je izvršio merenja, oni su podržali kvantnu mehaniku tako što su jasno narušili Belovu nejednakost. To znači da se kvantna mehanika ne može zameniti teorijom koja koristi skrivene varijable.

Neke rupe su ostale nakon eksperimenta Džona Klauzera. Alen Aspekt je razvio postavku, koristeći je na način koji je zatvorio važnu "rupu". Bio je u mogućnosti da promeni podešavanja merenja nakon što je upleteni par napustio svoj izvor, tako da podešavanje koje je postojalo kada su emitovane nije moglo da utiče na rezultat.

Koristeći rafinisane alate i duge serije eksperimenata, Anton Zejlinger je počeo da koristi zapletena kvantna stanja. Između ostalog, njegova istraživačka grupa je demonstrirala fenomen nazvan kvantna teleportacija, koja omogućava da se kvantno stanje pomera od jedne čestice do jedne na daljinu.

"Postaje sve jasnije da se pojavljuje nova vrsta kvantne tehnologije. Vidimo da je rad laureata sa zapetljanim stanjima od velike važnosti, čak i izvan fundamentalnih pitanja o tumačenju kvantne mehanike", kaže Anders Irbek, predsednik Nobelovog komiteta za fiziku.

Juče je počela sezona dodela Nobelove nagrade, a ovu prestižnu nagradu za medicinu juče je primio Šveđanin Svante Pabo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: