Nova planeta: Veličine Marsa, slična Merkuru, a godina traje 8 sati

Astronomi su pronašli udaljenu egzoplanetu čija bi površina mogla biti napravljena od rastopljenog gvožđa, piše Independent.

Život

Izvor: B92

Petak, 03.12.2021.

14:14

Nova planeta: Veličine Marsa, slična Merkuru, a godina traje 8 sati
Ilustracija: Profimedia

Planeta, klasifikovana kao GJ 367b, nalazi se 31 svetlosnu godinu od Zemlje i ima prečnik od nešto više od 9.000 km, što je čini otprilike veličinom Marsa.

"Preciznim određivanjem njenog poluprečnika i mase, GJ 367b je klasifikovana kao stenovita planeta", rekla je Kristin Lam iz Nemačkog centra za vazduhoplovstvo.

"Izgleda da ima sličnosti sa Merkurom. Ovo ga svrstava među zemaljske planete manje veličine i donosi istraživanje korak napred u potrazi za 'drugom Zemljom'", rekla je ona.

Godina na ovoj planeti traje manje od osam sati, što je čini delom grupe planeta "ultrakratkog perioda" (USP), koje kruže oko svoje zvezde manje od jednog zemaljskog dana.

Pošto je planeta tako blizu zvezdi, njena površinska temperatura bi mogla da dostigne 1.500 stepeni celzijusa – što je više od 500 puta u odnosu na Zemlju.

"Već poznajemo nekoliko ovih (USP planeta), ali njihovo poreklo je trenutno nepoznato", rekla je dr Kristin Lam i dodala: "Merenjem preciznih osnovnih svojstava planete USP možemo dobiti uvid u istoriju formiranja i evolucije sistema.

Istraživači su odredili poluprečnik i masu planete sa visokim stepenom preciznosti mereći njenu radijalnu brzinu, kolebanje dok se kreće ka Zemlji i od Zemlje, što im je takođe dalo više informacija o njenoj unutrašnjoj strukturi.

"Velika gustina ukazuje na to da planetom dominira gvozdeno jezgro", rečeno je iz Nemačkog vazduhoplovnog centra.

Navodi se da su ova svojstva slična onima koje ima Merkur, sa njegovim nesrazmerno velikim jezgrom od gvožđa i nikla koje ga razlikuje od drugih zemaljskih tela u Sunčevom sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: