- Nauka -

Šta je izazvalo kožnu bolest kod belorepih ajkula?

Morski biolozi istražuju misterioznu kožnu bolest koja pogađa belorepe grebenske ajkule u Maleziji, a raniji izveštaji ukazuju da je ova pojava uzrokovana porastom temperature mora.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nazvani po prepoznatljivim belim vrhovima peraja, ova vrsta morskih pasa obično se danju odmara blizu grebena i atrakcija su za ronioce. Noću postaju aktivni u lovu na sitnu ribu i ostale morske životinje.

Tokom jednog od zarona podvodni fotograf je blizu ostrva Bornea snimio primerak belorepe ajkule a na slikama koje je još u aprilu objavio na društvenim mrežama vide se neuobičajene mrlje i posekotine u predelu glave.

Nedugo nakon objave, ronioci su oko ostrva Sipadan napravili još fotografija, da bi stručnjaci sa državnih univerziteta i iz vladinih grupa za zaštitu flore i faune zaključili da je reč o kožnoj bolesti.

Želeći da sazna šta je njen uzrok, tim je otkrio da je temperatura morske površine oko Sipadana u maju porasla na 29,5 stepeni Celzijusovih, što je za stepen više nego 1985. godine.

"Gotovo sigurno možemo povezati zagrevanje površine okeana i pojavu kožne bolesti među morskim psima u vodama oko Sipadana", rekao je Davies Austin Spiji, morski biolog iz neprofitne grupe za zaštitu koralnih grebena "Reef Guardian".

Isključio je ljudski faktor, pojasnivši da je Sipadan zaštićeno morsko dobro u kome je ribolov strogo zabranjen, a u blizini nema ni naselja ni bilo kakvog industrijskog postrojenja.

Izveštaji o pojavi ove bolesti poklapaju se sa podacima o izbeljivanju korala u tom području, smatra Mohamed Din, profesor na Veterinarskom fakultetu "Putra Malaysia" koji se bavi morskom florom i faunom.

Din dodaje da se ne može zanemariti činjenica da se u okeanima događaju razne promene zbog porasta temperature, ali dodaje da treba obaviti potpunije naučne studije.

Članovi istraživačkog tima, u saradnji sa roniocima, u maju su pokušali, ali bezuspešno, da uhvate neke primerke ovih ajkula da bi osigurali uzorke za testiranja. Ukoliko to uspeju da urade u julu, možda će moći da se otkrije patogeni uzrok rana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu