- Nauka -

Helikopter rovera na Marsu uspešno sleteo na Crvenu planetu

NASA helikopter "Ingenuity" korak je bliže prvom letu na Marsu. U subotu je svemirska agencija objavila da je helikopter na površinu planete uspešno odbacio rover "Perseverance", koji je u suštini do sada služio kao svemirski taksi, stanica za punjenje i grejanje helikoptera.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia/UPI
Foto: Profimedia/UPI

Od dolaska na Mars u februaru, helikopter težak 1,8 kilograma bio je pričvršćen za stomak rovera "Perseverance". Međutim, u poslednje vreme rover vodi helikopter na svoje odredište: uzletište veličine 10 puta 10 metara, koje je izabrano zbog nedostatka prepreka, gde će pokušati motorni kontrolisani let aviona na drugoj planeti.

Stigli smo na Mars - i, šta sad?

Jednom kada je "Perseverance" stigao do tačnog mesta na kom je NASA želela da ono bude, započeo je složeni proces raspoređivanja. Jednodnevni događaj uključivao je rotiranje helikoptera iz vodoravnog u vertikalni položaj, pružanje nogu i poslednje punjenje šest ćelijskih ćelija "Ingenuity"-ja putem "Perseverance"-a.

Trenutak koji najviše nervira došao je, nesumnjivo, u subotu kada je rover spustio "Ingenuity" 10 cm na površinu Marsa. Kao što svi sada znamo, to je bio uspeh.

Test-simulacija leta helikoptera napravljena u februaru, Foto: Profimedia
Test-simulacija leta helikoptera napravljena u februaru, Foto: Profimedia

Imati grejač je veoma važno na Marsu, gde temperature mogu pasti i do -90 ° Cenzijusovih noću. Grejač udobno štiti osetljive komponente kao što su baterije i elektronika helikoptera od štete, npr. smrzavanja ili pucanja, koje mogu biti uzrokovane hladnim temperaturama.

Stigao prvi snimak sa Marsa - ali i prvi zvuk VIDEO

Helikopter će morati da se navikne na hladnije temperature i moraće da se osloni na sopstvenu sposobnost generisanja energije. Pre nego što se oprostio od "Perseverance", "Ingenuity" je napunio baterije do 100%. Sada će se morati osloniti na Sunce.

Test-simulacija leta helikoptera napravljena u februaru, Foto: Profimedia
Test-simulacija leta helikoptera napravljena u februaru, Foto: Profimedia

Sunčeva energija slabija je na Marsu, ili otprilike polovina onoga što bismo mogli naći na Zemlji u vedrom, sunčanom danu. Ipak, to je dovoljno da solarni panel helikoptera puni baterije.

Kako je Srpkinja spustila rover na Mars?

Tokom sledećih nekoliko dana, tim "Ingenuity"-ja proveravaće temperature rovera i performanse punjenja baterija. Ako se te provere pokažu dobro, onda će NASA krenuti napred otključavanjem lopatica rotora helikoptera i testiranjem njegovih motora i senzora.

U subotu je NASA izjavila da će prvi pokušaj leta "Ingenuity"-ja biti ne pre 11. aprila, a podaci će na Zemlju stići 12. aprila. Helikopter će imati 30 marsovskih sola ili 31 zemaljski dan za sprovođenje probne letačke kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu