- Nauka -

Nova pretnja? Sutra će pored Zemlje projuriti najveći asteroid ove godine

Najveći asteroid koji će proći pored Zemlje ove godine najbliže će joj prići u nedelju, ali naučnici su rekli da ne treba paničiti jer ne predstavlja pretnju po planetu.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustracija: deposit/digitalstorm
Ilustracija: deposit/digitalstorm

Divovski svemirski kamen koji naučnici zovu 2001 F032 ima prečnik nekoliko stotina metara i Zemlji će prići na udaljenosti od oko 2 miliona kilometara, rekla je američka svemirska agencija NASA.

Udaljenost je više nego pet puta veća od udaljenosti od Zemlje do Meseca.

"Stabilan je, nije na riskantnoj putanji", rekao je Detlef Košni, stručnjak za asteroide u Evropskoj svemirskoj agenciji, dodavši da će nebeski objekat moći da vide astronomi amateri s odgovarajućom opremom.

"Precizno znamo orbitalni put 2001 F032 oko Sunca otkad je otkriven pre 20 godina i od tada ga pratimo", rekao je Pol Čodas, direktor Centra za proučavanje objekata bliskih Zemlji.

Ovaj asteroid, koji ima orbitu oko Sunca svakih 810 dana, proleteće pored Zemlje brzinom od oko 124.000 kilometara na sat.

Nakon bezopasne posete u nedjelju 2001 F032 će nastaviti sa svojim samotnim putovanjem, nepribližavajući se Zemlji ponovo do 2052. godine, rekla je NASA.

Naučnici planiraju let kako bi izbliza istražili asteroid. "Ne znamo puno o njemu", rekao je Košni.

Rekao je da bi pogled izbliza na 2001 F032 pomogao astronomima koji rade na projektima koji se bave skretanjem asteroida.

Asteroid veličine 2001 F032 mogao bi uništiti celu državu tamo gde bi pao, rekao je Košni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu