Matematičar rešio problem koji je 160 godina izluđivao njegove kolege

Jedan od najistaknutijih britanskih matematičara Majkl Atija tvrdi da je pronašao dokaz za Rimanovu hipotezu - jedan od šest matematičkih problema za čije je rešenje predviđena nagrada od milion dolara, a koji je skoro 160 godina izluđivao njegove kolege.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.09.2018.

08:00

Matematičar rešio problem koji je 160 godina izluđivao njegove kolege
Thinkstock / Ilustracija

Sada penzionisani Atija (89), nagrađivani britansko-libanski matematičar, predstavio je svoj rad na skupu u Hajdelbergu, za koji tvrdi da je "jednostavan dokaz" Rimanove hipoteze, a da li je uspeo da reši jedan od najpoznatijih nerešenih problema u matematici - utvrdiće komisija, navodi magazin Nju sajentist.

Ukoliko rešenje Rimanove hipoteze bude potvrđeno, to će biti velika vest, ocenjuje britanski naučni časopis, ukazujući da je, između ostalog, ta hipoteza blisko povezana sa deljenjem prostih brojeva, koji se ne mogu deliti ni sa jednim celim brojem osim sa samim sobom i brojem jedan.

"Ukoliko se dokaže da je ta hipoteza tačna, matematičari će biti opskrbljeni mapom za lociranje svih takvih osnovnih brojeva, što bi bio značajan pomak sa dalekosežnim efektima na tom polju", ističe se u tekstu.

Nagrada od milion dolara, obećana za rešenje jednog od šest nerešenih "milenijumskih problema" u matematici, koje je postavio američki Institut za matematiku "Klej", mnoge matematičare je godinama stavljala na iskušenje da se upuste u potragu za dokazom Rimanove hipoteze, ali nijedan od njih do sada nije došao do nagrade.

Atija, dobitnik Fildsove medalje i Abelove nagrade, svestan je ove istorije neuspeha u istovetnim pokušajima.

"Niko ne veruje da uopšte postoji dokaz za Rimanovu hipotezu, a kamoli da taj dokaz može da pruži neko ko ima skoro 90 godina", rekao je on, izrazivši ipak nadu da će njegova prezentacija ubediti njegove kritičare u suprotno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: