Naučnici korak bliže stvaranju veštačkog embriona

Međunarodni tim naučnika korak je bliže stvaranju veštačkih embriona, nakon korišćenja matičnih ćelija miša za formiranje struktura na kojima je moguć dalji razvoj ćelija i embriona.

Život

Izvor: B92

Utorak, 24.07.2018.

16:57

Naučnici korak bliže stvaranju veštačkog embriona
Thinkstock / Ilustracija

Naučnici veruju da se na isti način u budućnosti mogu praviti ljudski embrioni, što će omogućiti bolje istraživanje ranih faza razvoja čoveka, koristeći veštački, a ne pravi embrion.

Tim predvođen Magdalenom Zernickom - Gec, sa Univerziteta u Kembridžu, ranije je već, u laboratorijskim uslovima, kreirao jednostavniju strukturu koja podseća na embrion miša. Taj rad je podrazumevao dve vrste matičnih ćelija i trodimenzionalnu strukturu na kojoj će se ćelije razvijati.

Sada su, međutim, naučnici razvili strukture koristeći tri tipa matičnih ćelija, čime je omogućen proces takozvane gastrulacije.

Gastrulacija predstavlja suštinski važan korak kada ćelije embriona počinju da se samo-organizuju u pravilnu strukturu koji omogućava razvoj embriona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: