Kako vas komarci ujedaju, a da toga niste ni svesni?

Tim istraživača je otkrio koliko su komarci zapravo sofisticirani dok napadaju i da to čine na način koji nećete ni primetiti.

Život

Izvor: B92

Petak, 27.10.2017.

16:00

Kako vas komarci ujedaju, a da toga niste ni svesni?
foto: thinkstock

Posmatrajući hiljade komaraca vrste Anopheles coluzzii, saznali su da komarci počinju da klepeću krilima 600 puta u sekundi pre nego što i zaista polete. Nakon toga se nežno odgurnu od zemlje i polete. Dok ih vi primetite, kasno je.

“Oni se odbacuju tako lagano da nema šanse da ih primetite. To je veoma zahtevno. S druge strane, muve skaču i histerično lupetaju krilima što odaje njihovu lokaciju. Komarci to rade polako i sve vreme neprimetno krstare vazduhom“, kaže Florijan Muiheres, autor studije.

Rezultati studije nastoje da pomognu u razumevanju na koji način komarci prenose bolesti. Komarci koje su testirali bili su zdravi, ali u divljini ova vrsta glavni je prenosnik malarije. Vrste Aedes aegypti i Culex prenose virus Zapadnog Nila i Ziku.

Takođe, sa sezonom uragana povećali su se i ujedi komaraca, a ako naučnici na vreme ustanove tehniku letenja i napada na ljude tako će brže napraviti i odgovarajuću zamku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: