- Ljubimac -

Beogradski Vrt dobre nade dobio novi pingvinarijum FOTO / VIDEO

U Beo Zoo vrtu danas je svečano otvoren novi pingvinarijum, u kojem za sada stanuje 17 pingvina koji su u Beograd došli iz vrtova iz Beča i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Podeli
Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Beogradski zološki vrt je kao stanovnike pingvine imao pre više od 30 godina, a novi pingvinarijum građen je nešto duže od tri godine i u njega je uloženo između 350.000 i 400.000 evra.

U pingvinarijumu, koji je izgrađen po najvišim standarima, ima mesta za 40 pingvina, a sadašnjih 17 su humboltovi pingvini, koji žive na obalama Čilea i Perua u Južnoj Americi.

Svečanom otvaranju prisustvovali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, direktor Beo zoo vrta Srboljub Aleksić, kao i otpravnik poslova ambasade UAE u Beogradu Abdulrahman Alšamsi.

Vesić je istakao da je danas važan dan za beogradski zoološki vrt, sve Beograđane, a naročito za najmlađe jer, kako je naveo, zoološki vrt osim zabave služi i za edukaciju. On je precizirao da je sedam pingvina došlo iz Beča, a deset iz UAE, u čemu je posredovala ambasada Srbije u toj zemlji.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Podsetio je da zoološi vrt u Beogradu postoji od 1936. godine i da je nastao na neobičan način za današnje uslove.

"Tadašnji gradonačelnik Beograda Vlada Ilić, jedan od najbogatijih Jugoslovena u Kraljevini Jugoslaviji, poklonio je ovo zemljište gradu Beogradu, kao i zoološki vrt i prve životinje koje su se uselile, a jedna od njih, aligator Muja, i danas je živ", rekao je Vesić.

Vrt godišnje poseti više od 400.000 posetilaca što je, kako je rekao Vesić, najveća poseta institucijama u Beogradu.On je zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji pingvinarijuma, naveo da je srećan što je taj projekat završen, te najavio nova ulaganja.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Aleksić je kazao da su na izgradnji zahtevnog objekta za naše prostore radili najbolji stručnjaci iz Srbije koji su se usklađivali sa promenama i zahtevima zaposlenih u vrtu.

"Imamo jedan od najmodernijih prostora u Evropi za pingvine. Oni su naviknuti na vremenske uslove kod nas, došli su sa mnogo veće vrućine, u pingvinarijumu imamo i unutrašnji prostor koji je specijalno napravljen u slučaju da su prevelike vrućine, kao i sisteme za hlađenje", rekao je Aleksić i dodao da će se "porodica pingvina iz Beograda" širiti.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Alšamsi je rekao da mu je drago što su pingvini donirani Beogradu, što pokazuje dobru saradnju između UAE i Srbije. Kako kaže, ovo je dobar znak i za industriju.

"Siguran sam da su pingvini u sigurnim rukama i nadamo se da će ovo biti velika atrakcija za Beo zoo vrt u budućnosti", rekao je Alšamsi.

strana 1 od 25 idi na stranu