Čik pogodite koja životinja je najbrža na svetu

Najnovija istraživanja naučnika s Koledža Pomona u Kaliforniji pokazala su neočekivane rezultate o najbržoj životinji na svetu. S njom ne može da se meri ni gepard, koji je do sada držao rekord.

Izvor: B92

Nedelja, 19.06.2016.

08:50

Čik pogodite koja životinja je najbrža na svetu
ilustracija

Foto: Peter Pham / Flickr.com

Prema rezultatima studije, najbrža životinja na svetu je - kalifornijska vaška!

Kada bi čovek visine 180 centimetara bio brz kao ovo stvorenje, prevaljivao bi 579 metara u sekundi, tvrde stručnjaci. Ova vaška za sekundu može da pređe razdaljinu 322 puta dužu od dužine svoga tela, koja je tri milimetra. To znači da vaška dostiže brzinu od 2.100 kilometara na sat.

Kalifornijska vaška, Paratarsotomus macropalpis, veličine je zrna susama.

- Ako se uzme u obzir brzina i veličina životinje, onda je ta vaška najbrža životinja na svetu - naveli su zoolozi.

Tako gepard, koji obično važi za najbržeg živog stvora, ne može ni da se takmiči s ovom "gnjidom": on u sekundi može da pređe razdaljinu 16 puta veću od svoje veličine, odnosno dostiže brzinu od "svega" 150 kilometara na čas.

Prethodna najbrža poznata životinja na planeti bila je gotovo dvostruko sporija od vaške – australijska tigar-buba kreće se "samo" 171 dužinu svoga tela u sekundi.

Najzanimljivije je što kada bi čovek mogao da u sekundi pređe razdaljinu dugačku koliko iznosi 322 njegove visine, kao što vaška može, a u slučaju da je reč o prosečno visokom čoveku od 180 centimetara, u jednoj sekundi bi prevaljivao 579 metara!

Kalifornijske vaške ima u svim područjima, a ne škodi joj čak ni vrelina asfalta od 60 Celzijusovih stepeni.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: