Šta kad koža "popuca"?

Gotovo da nema devojke ni žene na svetu koja se bar jednom u životu nije susrela sa strijama. Samo jedan pogled na njih stvara paniku i pitanja kako ih zaustaviti, ukloniti i makar malo "zamaskirati". Ako ne u pubertetu, tokom rasta, onda će se one sigurno javiti tokom trudnoće.

Život

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2018.

10:04

Šta kad koža
Foto: Thinkstock

Njihovu pojavu često mogu da uzrokuju hormoni koji tokom trudnoće imaju ulogu razmekšavanja kolagena a zbog lakše rastegljivosti kože tokom porođaja. Ima onih pripadnica nežnijeg pola koje imaju toliko sreće da tokom devet meseci ne "zarade" nijednu striju, dok ima onih drugih kojima trbuh bukvalno bude "izrezbaren" crvenim ožiljcima.

Ovi ožiljci, nastali naglim rastezanjem kože, nisu retka pojava ni kod muškaraca koji se bave bodibildingom. A kao što je pomenuto, ni tinejdžeri nisu izuzeti od strvaranja strija, koje nastaju zbog hormona rasta i intenzivnog rastezanja kože.

Razlikuju se bele i crvene strije. Strije se prvo pojave u crvenoj boji, a ukoliko se ne neguju, one će na kraju da pobele. Kada se to desi, mnogo je teže njihovo "uklanjanje", praktično gotovo nemoguće.

Da biste to izbegli, koži je potrebna svakodnevna nega, a posebno kada saznate da ste u blaženom stanju. Trudnicama se savetuje zato da čim saznaju da će u narednih devet meseci postati majke, svakog dana, ujutru i uveče mažu one delove tela koji će najviše biti "pogođeni" trudnoćom - stomak, zadnjicu i butine.

Na taj način će koža biti spremna za rastezanje, a ako se strije budu javljale, sigurno će biti "benignije".

Eucerin Ulje za negu tela protiv strija je namenjeno osetljivoj koži, pogotovo tokom trudnoće. Sadrži vitamin E i biljna ulja koja su bogata linolnom kiselinom, nezasićenom masnom kiselinom koja pomaže u zaštitnoj funkciji kože.

Preporuka je da se ovo ulje nanosi dva puta dnevno tokom šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: