WC - poslednje bojište transseksualaca?

Borba za zaštitu prava transrodnih osoba prenela se i u toalete. Naime, u Baltimoru je donesena odluka kojom se zabranjuje diskriminacija na osnovu rnodnog identiteta i seksualne orijentacije kada je reč o zapošljavanju, javnim uslugama i smeštaju.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

10:30

Default images

Jednaka prava na „javne prostorije“ naročito su podržana, jer se nedavno u Baltimoru desilo da jedna transrodna žena pretučena od strane dve tinejdžerke u toaletu jednog restorana brze hrane.

Video snimak iz toaleta koji se tada pojavio na internetu postao je pravi hit, budući da su radnici tog restorana stajali sa strane ne čineći ništa da spreče nasilje.

Iz tog incidenta iznikla je žučna debata o tome do koje mere treba štititi pravo transrodnih osoba na korišćenje prostorija prikladnim njihovom rodnom identitetu.

Na baltimorski zakon trebalo bi da se doda i amandman u kom će stajati da transrodne osobe imaju pravo na korišćenje i „kupatila i svlačionica“ koje odgovaraju njihovom identitetu.

Međutim, oni koji su protiv ovakve odluke smatraju da odobren ulazak ljudi koji su rođeni kao pripadnici suprotnog pola otvara mogućnost da se na javnim mestima pojavljuju razni voajeri koji mogu zloupotrebljavati takav zakon.

Ipak, takav scenario je malo verovatan.

Za ljude koji su još u procesu prelaska u drugi pol situacije slične incidentu u javnom toaletu mogu biti izuzetno traumatične.

Foto: lobster20 / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: