Australija uvodi zabranu korišćenja elektronskih cigareta

Australija uvodi zabranu korišćenja elektronskih cigareta i namerava da pooštri neke aspekte zakona koji reguliše tu oblast.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/David Rowland, File
Tanjug/AP Photo/David Rowland, File

Nastojeći da zaustavi alarmantan porast korišćenja elektronskih cigareta među tinejdžerima, australijska vlada je uvođenjem novih mera izvršila do sada najveći udar na duvansku industriju u poslednjih deset godina, navod Rojters.

Vlada namerava da zabrani sve vrste elektronskih cigareta koje se nude na tržištu sa različitim voćnim ukusima, ali i uvoz tog duvanskog proizvoda, kao i da ograniči nivo nikotina u proizvodima, sa ciljem da se pomogne pušačima da prestanu da puše.

"Kompanija Big Tobacco je plasirala još jedan proizvod koji izaziva zavisnost. Proizvod je lepo upakovan u atraktivnu ambalažu i dodati su mu voćni ukusi koji podstiču stvaranje nove generacije zavisnika od nikotina", izjavio je ministar zdravlja Australije na brifingu u Nacionalnom pres klubu.

Prema novim pravilima, elektronske cigarete će se prodavati samo u apotekama, u pakovanjima "farmaceutskog tipa". Studije su pokazale potencijal dugoročne štete po zdravlje korisnika e-cigareta koje izazivaju zavisnost, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu