Korona smanjila životni vek muškarcima

Pandemija koronavirusa smanjila je očekivano trajanje života 2020. godine za najveći iznos od Drugog svetskog rata, a očekivani životni vek američkih muškaraca pao je za više od dve godine, pokazala je studija koju je objavio Univerzitet Oksford.

Izvor: Klix
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Očekivano trajanje života palo je za više od šest meseci u poređenju sa 2019. godinom, u 22 od 29 zemalja analiziranih u studiji koja je obuhvatila Evropu, Sjedinjene Države i Čile. Očekivano trajanje života smanjeno je u 27 od 29 zemalja.

Univerzitet je istakao kako bi većina smanjenja očekivanog životnog veka u različitim zemljama mogla biti povezana sa zvaničnim smrtnim slučajevima od koronavirusa. Do sada je zabeleženo gotovo pet miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih novim koronavirusom, pokazuju podaci Rojtersa.

"Činjenica da naši rezultati ističu tako veliki uticaj koji se može direktno pripisati kovidu 19 pokazuje koliko je to bio razarajući šok za mnoge zemlje", rekla je dr Ridi Kašjap, jedna od vodećih autorki rada objavljenog u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju.

U većini zemalja došlo je do većeg pada očekivanog trajanja života kod muškaraca nego kod žena, s najvećim padom kod američkih muškaraca čiji je očekivani životni vek pao za 2,2 godine u odnosu na 2019. godinu, prenosi Hina.

Sveukupno, muškarcima je "ošišano" više od godine dana života u 15 zemalja, a ženama u 11 zemalja. Time je izbrisan napredak u smanjenju mortaliteta koji je ostvaren u prethodnih pet do šest godina.

Porast smrtnosti u SAD uglavnom je bio među onima u radnom dobu i mlađima od 60 godina, dok je u Evropi smrtnost među osobama starijim od 60 godina znatnije doprinela povećanju mortaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu