Država pionir - počela vakcinacija dece starije od 2 godine

Kuba je jedina država na svetu koja je započela masovno vakcinisanje dece starije od dve godine protiv koronavirusa.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iako vakcinisanje nije obavezno, roditelji i deca od 6. septembra pune klinike, bolnice i školske punktove kako bi se vakcinisali,

"Laknulo mi je. Mnogo ljudi još uvek oboleva od kovida 19. Sada smo bolje zaštićeni", izjavila je Laura Tijeras samo nekoliko minuta nakon što je njena četvorogodišnja ćerka Anisol primila prvu dozu vakcine soberana, koja je proizvedena na Kubi.

U jednom danu na poliklinici u Havani, gde su pozvali CNN i druge medijske kuće, prvu dozu je primilo 230 dece stare između 3 i 5 godina.

Sa željom da se deca osećaju što prijatnije, lekari i sestre nosili su uši Mikija Mausa, a doveli su i klovna koji je izvodio performans.

Baš poput odraslih, i deca će morati da prime tri doze soberane i tek tada će se smatrati u potpunosti vakcinisanim. Zbog dolaska delta soja i na Kubi je broj slučajeva zaraze među decom eksplodirao.

"Na Kubi u poslednjih nekoliko meseci beležimo alarmantnu brojku novih zaraza u dečjoj populaciji", napisao je kubanski ministar zdravlja Hose Portal Miranda na vladinoj stranici Kubadebate u septembru.

"Mnoga deca koja su u ozbiljnom ili kritičnom starnju su novorođenčad", napisao je.

Od početka pandemije na Kubi 117.500 maloletnika bilo je pozitivno na kovid 19, ali vlada nije objavljivala podatke o umrlima od koronavirusa. Ministarstvo zdravlja tek je iznelo podatke za desetoro preminule dece od početka avgusta.

Vrtoglavi rast brooja zaraženih odložio je otvaranje škola početkom septembra. Nastava se odvija putem televizijskih programa, s obzirom na to da većina kubanskih domaćinstava nema pristup internetu.

Mnogi roditelji na Kubi su se požalili da im deca zbog takvog načina školovanja zaostaju u školi i da nemaju ni gde da ih odvedu jer su dečja igrališta, bioskopi i plaže zatvoreni.

Početkom septembra je najavljeno vakcinisanje dece u sklopu plana da se 90 odsto stanovnika te države vakciniše do sredine novembra kako bi mogle da se otvore međunarodne granice. Vlasti ističu kako nastava u škoskim klupama neće početi pre novembra.

"Potvrda o vakcinaciji neće biti obavezna za pohađanje nastave, ali pozivamo kubanske porodice da se odazovu pozivu. Imamo vakcinu koja je 100 odsto kubanska", rekao je zamenik ministra zdravlja Eugenio Gonzalez Perez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu