Vitaminima se može predozirati; "Više štete nego koristi" VIDEO

Profesorka sa Institituta za farmakologiju i kliničku farmakologiju beogradskog Medicinskog fakulteta Ljiljana Gojković Bukarica, tvrdi i da povrh toga što postoji visok nivo antitela, to i dalje nije dovoljno da bi neko bio u potpunosti zaštićen, jer kako navodi imunitet je individualan.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 07.09.2021.

11:33

Vitaminima se može predozirati;
Foto:Printscreen/Prva televizija

Prešli smo brojku od koje smo strahovali prethodnih nedelja - više od 4.000 novih slučajeva koronavirusa dnevno. Kapaciteti Infektivne klinike popunjeni su 95 odsto, a u bolnici u Batajnici popunjene su dve trećine kapaciteta.

Gojković Bukarica ističe da je neophodno da građani imaju svest o tome je trenutni imuni sistem vrlo usporen, kao i da je zbog toga nstala epidemija malignih oboljenja.

Naglašava i da nova imunološka terapija za maligna oboljenja podstiče imuni sistem, "jer smo baš došli do tog stadijuma da nam je imunitet jako slab na globalnom nivou".

"Najvažniji je unos vitamina preko ishrane, nema tih vitamina u tabletama koje mogu da zamene unos vitamina kroz ishranu, ako pričamo recimo o vitaminu D, on jeste smanjen i njega bi trebalo unositi do 1.000 jedinica dnevno. Dobre su forme liposomalnog vitamina D koji brže ulazi u organizam", objasnila je profesorka.

Gojković Bukarica naglašava da je neophodno da se vitamin D kontroliše, jer, kako kaže, taj vitamin ima hipervitaminozu, što znači da je moguće predozirati se od njega, upozorava da to onda donosi više štete nego koristi.

Upozorava i na dovoljan, ali ne preteran unos količine vitamina C, jer kako kaže, od njega može da nastane velika kiselost urina, koja kasnije vodi obolevanjem od kandide.

Visok nivo antitela ne mora da znači i visoka zaštita?

Profesorka je istakla da ona, kao i njena porodica nisu proveravali nivo antitela, jer po njoj dostupna merenja ne daju potpuni uvid u to koliko zaista imamo antitela.

"To su polovične informacije, nema smisla, jer suštisnki se stvara pet vrsta imunog odgovora, antitela protiv spajka šiljka, antitela protiv omotača NA i još tri vrste antitela. Takođe postoji i nešto što meri funkciju B limfocita i T limfocita, tako da samo naučno neko ko ima mogućnosti, može da se izmeri precizno", objasnila je ona.

Gojković Bukarica tvrdi da nema radova koji dokazuju koliko je antitela neophodno da bi čovek bio u potpunosti zaštićen.

"Iako imate visok nivo antitela, ne mora da znači da ste zaštićeni u potpunosti", ocenila je.

Dodaje i da ne postoji uvid u to šta je sa drugim delom imunog sistema koji se aktivira i ako postoji mali nivo antitela, jer, tvrdi ona, postoji memorija koja je naučila B i T limfocite kako da reaguju kada dođe do infekcije.

"Vakcine ne treba mešati, za sada ne postoji preporuka CDC-a"

"Što se tiče radova, mi ne možemo da donosimo odluke na osnovu nekog osećaja i intuicije, postoji nešto i individualno, a to je kakav je vaš imuni sistem, da li se on pokrenuo", rekla je profesorka.

Ocenila je da što se tiče mešanja još uvek ne postoji preporuka kao i odobrenje za to da se vakcine kombinuju.

"Što se tiče buster doze, CDC nije dao odobrenje da vakcine mogu da se mešaju, dok ne dobijemo zakonsku mogućnosti mi nećemo eksperimentisati", zaključila je ona.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: