Zašto je važno da antigenski test ne bude stariji od 48 sati? VIDEO

Antigenski, brzi test, PCR test - do pre godinu dana samo je medicinari znali za ove izraze, a sada su nam gotovo stalno u upotrebi. I dok u letnjim mesecima pre svega gledamo šta je potrebno za ulazak u neku zemlju i ne znamo koja je razlika između ovih testova, mnogi građani i ne veruju u njihovu validnost.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Postoji razlika između antigenskog, brzog i seroloških testova. Antigenski test je jedna vrsta brzog testa.

Pri detekciji antigena na prisustvo virusa Sars-Covid-2 postoje dve metode određivanja. Jedna je imunoflorescentna metoda za čije određivanje je potrebna dodatna obrada na aparatu. Druga je imunohromatografska metoda koja se vrši direktnim određivanjem na traci ili na kasetici u zavisnosti od proizvođača, naglasila je biohemičarka Jelena Tonić za TV Prva.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva, kako kaže, trenutno postoje 22 registrovana proizvođača antigenskih testova i svi oni imaju CE sertifikat odnosno da je proizvođač naveo da su proizvedeni u skladu sa standardima EU. Nalaze se i na listi SZO, a svaki pacijent pre svog putovanja treba da proveri na sajtu ambasade koje testove konkretno koja država priznaje.

Zašto je važno da ne bude stariji od 48 sati?

"Od pojave prvih simptma, pa narednih 24 do 72 sata se može raditi antigenski test, ali je PCR test zlatni standard", naglasila je Tonićeva.

U suštini laboratorijska dijagnostika je takva da nije sve uvek 100 posto. Postoje lažno pozitivni i lažno negativni rezultati.

Pogotovo što, kako kaže, uzorkovanje može da utiče na kvalitet testa i zato to mora da obavi medicinsko osoblje.

Više o serološkim testovima saznajte u video-gostovanju:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu