Nedoumice i dalje traju – vakcinisati decu stariju od 12 godina samo kada su u riziku?

Zemlje Evropske unije trebalo bi da uzmu u obzir globalni nedostatak vakcina protiv kovida 19 pre nego što krenu da vakcinišu adolescente, saopštio je danas Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 01.06.2021.

16:49

Nedoumice i dalje traju – vakcinisati decu stariju od 12 godina samo kada su u riziku?
Foto: Tanjug/AP

Prošle nedelje Evropska agencija za lekove (EMA) je odobrila Fajzer-Biontekove vakcine protiv kovid 19 vakcina za decu od 12. godine.

Prethodna preporuka EMA bila je da se te vakcine daju starijima od 16 godina. ECDC je pozvao da se odloži vakcinisanje mladih u bogatim državama i navela da vakcinisanje adolescenata treba da bude samo prioritet kada su u velikom riziku od razvoja ozbiljnih simptoma koronavirusa.

ECDC ima savetodavnu ulogu u Evropi u vezi sa vakcinacijom, kojom upravljaju nacionalne vlade.

Studije pokazuju da većina osoba mlađih od 20 godina koje se zaraze koronavirusom imaju blage simptome, ali rizici se povećavaju kod onih koji imaju neurološke ili plućne bolesti, saopštio je ECDC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: