"Sputnjik V" vakcine registrovane u 70 zemalja

Ruska vakcina "Sputnjik V" registorvana i odobrena u 70 zemalja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos, valuavitaly
Foto: depositphotos, valuavitaly

Ruski premijer Mihail Mišustin izjavio je da je ruska vakcina "Sputnjik V" registrovana u gotovo 70 zemalja, što je čini jednom od najtraženijih vakcina protiv kovida 19 na svetu. "Do sada je "Sputnjik V" registrovalo gotovo 70 zemalja sveta, jer je ruska vakcina dokazala svoju bezbednost i efikasnost", rekao je on u subotu na onlajn obrazovnom maratonu "Novo znanje", prenose mediji.

"Sada se zvanično može reći da je "Sputnjik V" jedna od najboljih, jedna od najtraženijih vakcina na svetu", kazao je ruski premijer. Mišustin je dodao da građani Rusije mogu dobiti vakcinu apsolutno besplatno i pozvao sve Ruse da se vakcinišu.

Ruski premijer je pohvalio zamenika šefa centra Gamaleja i proizvođača vakcina Denisa Logunova, koji je "zajedno sa svojim timom razvio i testirao novu vakcinu na sebi i otvoreno govorio o tome kako je vakcina stvorena". "Zahvaljujući tome, mnogi ljudi su promenili mišljenje o ruskoj vakcini. Lično znam ljude koji su nekada bili vrlo skeptični prema ovom projektu", rekao je on.

Mišustin je primetio da na samom početku pandemije niko nije bio spreman ni da prizna da su ruski naučnici sposobni za takav proboj "Efikasne vakcine su naša pobeda, postignuta znanjem, profesionalnošću i odlučnošću ruskih naučnika, lekara i drugih specijalista", dodao je on.

Rusija je prva zemlja na svetu registrovala vakcinu protiv korona virusa, "Sputnjik V", 11. avgusta 2020. Cepivo je stvorio Gamaleja centar uz podršku Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF). "Sputnjik V" zasnovan je na humanoj adenovirusnoj vektorskoj platformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu