Muškarci, oprez: Kovid može da izazove trajnu erektilnu disfunkciju

Virus "CoV-SARS-2" može da uđe u tkivo polnog organa zaražene osobe i potencijalno prouzrokuje trajnu erektilnu disfunkciju, pokazalo je preliminarno istraživanje koje je sprovedeno u sklopu programa reproduktivne urologije medicinskog fakulteta Univerziteta u Majamiju.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Vladimir Trynkalo
Ilustracija: Shutterstock/Vladimir Trynkalo

Pročitajte još:

"Korona preti da uništi čovečanstvo i nakon što je iskorenimo"

"Korona može da ošteti plodnost muškaraca, ali to nije trajno"

Profesor Ranjith Ramasami, autor istraživanja objavljenog u naučnom časopisu "World Journal of Men's Health", proučavao je razlike u tkivu polnih organa kod muškaraca koji su preležali kovid i onih koji nisu.

Već je ranije poznato kako novi koronavirus može da ošteti krvne žile, što može da dovede do oštećenja tkiva koja te žile snabdevaju, a to se odnosi i na sunđerasto tkivo unutar muškog polnog organa.

"U našoj pilot-studiji, otkrili smo da su muškarci koji se ranije nisu žalili na erektilnu disfunkciju razvili ozbiljne slučajeve erektilne disfunkcije nakon pojave kovid 19 infekcije", rekao je Ramasami za "Sky News".

"Naše istraživanje pokazalo je kako kovid 19 može da prouzrokuje raširenu endotelnu disfunkciju i u drugim sastavima organa osim pluća i bubrega", rekao je Ramasami. "Temeljna endotelna disfunkcija, do koje dolazi zbog ulaska kovida u endotelne ćelije, može da pogodi brojne organe, uključujući i penis".

Kako se u pilot-studiji radi o samo četiri zabeležena slučaja, muškaraca koji su se prijavili za ugradnju proteze u penis radi erektilne disfunkcije, Ramasami ističe kako su potrebna i dalja istraživanja. Takođe je i upozorio sve muškarce koji nakon infekcije razviju probleme sa erektilnom funkcijom da se jave doktoru specijalisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu