Vakcinacija trudnica? Više koristi nego rizika

Na osnovu domaćeg iskustva i svetskih iskustava, daleko je veća korist od vakcinacije trudnica nego što bi mogla da bude potencijalna šteta od vakcine, izjavila je danas direktorka dnevne bolnice Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" prof. dr Ana Mitrović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/ Dubova
Foto: Depositphotos/ Dubova

Pročitajte još:

Šekler: Ja bih bio oprezniji

Mogu li trudnice u Srbiji da se vakcinišu? Evo zašto je odgovor negativan

Vakcina počinje da deluje: Samo 10 odsto novozaraženih Austrijanaca starije od 65 godina

Dodala je da je ona apsolutno za to da bude vakcinisana svaka trudnica koja to želi, iako nigde u svetu ne postoji nikakvo telo koje određuje koje trudnice mogu da prime vakcinu, a koje ne mogu.

"Ja to razumem, niko ne želi da preuzme odgovornost, s obzirom na to da su studije tek na početku, ali je ohrabrujuće da sve studije koje prate trudnice i dojilje koje su primile vakcinu do sada nemaju nikakvih neželjenih ekfekata, ni one, ni njihovi plodovi ili novorođenčad", izjavila je Mitrovićeva.

Ona je naglasila da su trudnice u riziku da, ukoliko se inficiraju kovidom 19, razviju težu kliničku sliku.

"Nije pogrešno vakcinisati se od početka do kraja trudnoće. Nepisano pravilo je da se posle završene embriogeneze, posle završenog prvog trimestra, preporučuje da ona koja želi bude vakcinisana, ali s druge strane, ukoliko je neko vakcinisan danas i za nedelju dana ima pozitivan test na trudnoću, mi smo apsolutno jasnog stava da nema potrebe da se odlaže revakcinacija", bila je izričita Mitrovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu