Dr Predrag Kon objasnio šta znači efikasnost, a šta efektivnost kod vakcina VIDEO

Kad kažu za vakcinu da je efikasna 78 odsto, to znači da 22 odsto onih koji su je primili nema antitela. To što neko nema antitela zavisi od samog organizma. Ovako epidemiolog dr Predrag Kon objašnjava šta označava efikasnost vakcine.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Pročitajte još:

Važne informacije za sve koji su primili "Sinofarm" vakcinu VIDEO

Zbog pandemije trpe i ostali pacijenti: Otkazano 600.000 operacija

"Oni koji prime Sinofarm vakcinu treba da prihvate činjenicu da je u toj vakcini kompletan virus, a on se sastoji od desetak antigena, tačnije 7 je onih za koja se zna da stvaraju antitela. Osim toga, ona antitela koja mere, nisu jedina antitela. Drugi deo priče je vezan za to da se kasnije stvaraju antitela. Za jedan deo ljudi se znalo da neće stvoriti antitela, ali ipak imaju zaštitu. Kolika je ta zaštita to se vidi kroz studije efektivnosti, to nije studija efikasnosti, efikasnost je studija gde se meri prisustvo antitela, a efektivnost je ono što se zaista dešava u toku same pandemije i to pokazuje da su ekstremno retke teške forme kod onih koji su primili dve doze i kod kojih je prošlo više od tri nedelje", objašnjava član Kriznog štaba dr Kon.

Kada je u pitanju vakcinacija onih koji imaju neku od autoimunih bolesti, njegov savet je da klinički lekar koji leči takvog pacijenta treba da bude upoznat sa tom situacijom da se vakciniše i da njegov izabrani lekar sa njim o tome da porazgovara.

"U principu sam za da se vakcinišu, ali pošto antivakcinalisti teoretišu da vakcine mogu da izazovu imune bolesti, što je bio slučaj i kod vakcine za hepatitis B i za HPV, sve je to potpuno odbačeno tako će verovatno biti za ovo."

Inače, kod onih koji prime jednu dozu, a zaraze se u međuvremenu, dr Kon savetuje da sačekaju mesec dana za drugu dozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu