Zdravlje

Utorak, 30.03.2021.

19:11

Virusolog: Vakcinacija ometa mutiranje virusa, moramo da budemo brži

Virusološkinja Medicinskog faulteta u Beogradu Ana Banko izjavila je danas da masovna vakcinacija ometa mutiranje koronavirusa i da ne treba dopustiti da dugo cirkuliše među ljudima.

Izvor: Beta

Virusolog: Vakcinacija ometa mutiranje virusa, moramo da budemo brži
Foto: Tanjug/AP

"Mutacije su njegova prirodna pojava i ne mogu kažem da to ne može da ugrozi proces vakcinacije. U ovom trenutku ga ne ugrožava, ali što duže virus cirkuliše u globalnoj populaciji, on ima previše domaćina i prilika da mutira", rekla je Ana Banko za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ako se to desi, kako je rekla, može nastati "takozvani mutant virusa koji bi potencijalno mogao da bude otporan na vakcinu".

"Dobro je što vakcine mogu da se adaptiraju, ali mi moramo da budemo svesni da brzina procesa vakcinacije mora da ide tokom koji će biti brži od virusa", ponovila je Ana Banko.

Na pitanje o mutacijama virusa, ona je rekla da je zasad u svetu pet varijanata koje se smatraju zabrinjavajućim: "britanska", "južnoafrička", "brazilska" i dve "američke", odnosno "kalifornijske".

Varijante virusa koje izazivaju zabrinutost su one koje se brže prenose, koje su potencijalno otporne na postojeća antitela, koje izazivaju težu kliničku sliku, a neke čak i ometaju dijagnostiku, objasnila je dr Ana Banko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: