Uprava za hranu i lekove izdala dozvolu za vakcinu Moderne

Američka Uprava za hranu i lekove izdala je u petak dozvolu za hitnu upotrebu za vakcinu koju je razvila kompanija "Moderna", nakon odobrenja koje je ranije u SAD dobila vakcina kompanija "Fajzer" i "Biontek", prenosi Rojters.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 19.12.2020.

08:24

Uprava za hranu i lekove izdala dozvolu za vakcinu Moderne
Foto: Tanjug/AP

Američka Uprava za hranu i lekove odobrenje je izdala dan nakon što je savetodavni odbor agencije odobrio izdavanje dozvole za vakcinu koju je razvila kompanija "Moderna" i nedelju dana nakon što je odobrena vakcina kompanija "Fajzer" i "Biontek".

Uz dostupnost dve vakcine protiv korona virusa, Uprava za hranu i lekove je načinila još jedan ključan korak u borbi protiv pandemije, koja je uzročnik velikog broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva u SAD, rekao je direktor Uprave za hranu i lekove Stiven Han.

Očekuje se da će "Modernina" vakcina biti upotrebljena na lokacijama do kojih je teže doći, kao što su bolnice u selima. Vakcina mora da se čuva na niskim temperaturama, ali ne toliko niskim koliko zahteva vakcina kompanija "Fajzer" i "Biontek".

Vakcina je zasnovana na sličnoj tehnologiji kao i vakcina kompanija "Fajzer" i "Biontek", a očekuje se da će početi da se koristi u narednim danima među osobama starijim od 18 godina.

Njena efikasnost iznosi 95 odsto, a prima se iz dve doze sa razmakom od 28 dana. Nakon isporuke, vakcina može da se čuva u frižideru.
Foto: Tanjug/AP
Iz "Moderne" navode da nameravaju sa se prijave za dozvolu za punu upotrebu u SAD tokom naredne godine.

Kompanija je saopštila da će isporučiti oko 20 miliona doza američkoj vladi u toku ove godine. U prvom kvartalu naredne godine globalno će biti isporučeno između 100 i 125 miliona doza vakcina, od kojih između 85 i 100 za SAD.

"Moderna" je sa američkom vladom sklopila dogovor o isporuci 200 miliona doza do kraja juna naredne godine.

Brzina razvoja vakcine, koja je napravljena za manje od godinu dana od prvog slučaja u SAD, predstavlja veliki naučni uspeh, iako u javnosti ima oklevanja u vezi sa vakcinacijom.

Nadam se da će svi Amerikanci primiti vakcinu kada postane dostupna, izjavio je vodeći epidemiolog Entoni Fauči i dodao da je to jedini način da se zemlja zaleči i da krene napred.

Milioni doza "Modernine" vakcine biće pridodate programu vakcinacije u SAD, koja je otpočela ove nedelje među zdravstvenim radnicima. Korisnici domova za negu starih su naredni koji će primiti vakcinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: