Traže da građani nose maske i u restoranu - između svakog zalogaja

Kalifornija je svojim stanovnicima izdala uputstva da zaštitne maske zbog pandemije koronavirusa u restoranima nose čak i dok jedu.

Zdravlje

Izvor: B92, Jutarnji list

Sreda, 07.10.2020.

22:11

Traže da građani nose maske i u restoranu - između svakog zalogaja
Ilustracija: Deposit photos/minervastock

Masku bi, prema uputstvima koje su stigle iz kancelarije tamošnjeg guvernera, trebali da skinu samo kako bi hranu uneli u usta, a dok žvaću, odnosno između zalogaja, mora da bude na licu.

Kako piše „Njujork Tajms”, ta je preporuka u suprotnosti s preporukama Svetske zdravstvene organizacije prema kojima bi masku trebalo što ređe dodirivati.

Apel je na službenom „Tviteru” objavila kancelarija kalifornijskog guvernera Gavina Njusoma..

Poput većine američkih saveznih država i Kalifornija zahteva nošenje maski na javnim mestima. Mnogi gradovi i naselja restorane su ograničili samo na posluživanje gostiju na terasama, ili ih limitirali na 25 odsto unutrašnjeg prostora. U državi je do sada zabeleženo više od 840 hiljada slučajeva zaraze uz više od 16 hiljada preminulih.

„Njujork Tajms” podseća kako su stručnjaci suprotnih mišljenja o tome da li bi maske trebalo nositi u restoranima. Raspravu je poveo vodeći američki epidemiolog dr Entoni Fuči koji je u intervjuu otkrio da svoju masku nosi oko vrata dok jede i pije, ali je stavlja na lice kada čeka konobara ili u drugim pauzama tokom obroka.

"Živim u najglupljoj državi"

Nije dugo trebalo da objava izazove podsmeh među korisnicima društvenih mreža.

"Sada je i zvanično, živim u najglupljoj državi", napisao je jedan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: