Odobren novi antivirusni lek za lečenje obolelih od kovid-19

Rusija je odobrila novi antivirusni lek, Koronavir, za lečenje obolelih od Kovida-19, saopštila je ruska farmaceutska kompanija R-Pharm dok je broj zaraženih u toj zemlji prešao 700.000.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Depositphotos/koloz
Foto: Depositphotos/koloz

U saopštenju R-Pharma, koji je razvio Koronavir, navodi se kako je kliničko ispitivanje, u koje su bili uključeni blagi ili srednje teški slučajevi.

"Koronavir je jedan od prvih lekova u Rusiji i svetu koji se ne bori protiv komplikacija prouzročenih virusom SARS-CoV-2, nego protiv samog virusa", navodi R-Pharm.

Klinička studija pokazala je poboljšanje kod 55 odsto obolelih koji nisu primljeni u bolnice sedmog dana lečenja Koronavirom, u poređenju sa 20 odsto onih koji su primali standardnu terapiju, prenosi Jutarnji list.

Do petog dana lečenja, novi koronavirus eliminimisan je kod 77,5 odsto pacijenata koji su uzimali Koronavir, tvrdi R-Pharm.

"Globalna klinička praksa i klinička studija koje smo sproveli potvrdili su da Koronavir puno brže zaustavlja infekciju virusa", rekao je Mihail Samsonov, medicinski direktor R-Pharma.

Testiranje je počelo krajem maja i više od 110 obolelih lečeno je tim lekom, rekla je direktorka za klinička ispitivanja ruskog Središnjeg istraživačkog instituta za epidemiologiju Tatjana Rjažencova.

Ovo je treći lek registrovan u Rusiji za lečenje novog koronavirusa. Prvi, Avifavir, daje se pacijentima od 11. juna.

strana 1 od 73 idi na stranu