Francuzi razvijaju novi proizvod: Jedna maska, stotinu korišćenja

Francuski industrijalci i naučnici najavili su početak proizvodnje novog tipa zaštitne maske, otpornije od svih dosadašnjih, koja će se moći da se upotrebi stotinu puta bez zamene.

Izvor: B92
Podeli
Foto: ilustracija, EPA, Jerome Favre
Foto: ilustracija, EPA, Jerome Favre

Maska će se na tržištu ponuditi po maloprodajnoj ceni od oko 30 evra.

Među četrdesetak naučnika i stručnjaka koji su sarađivali na ovom projektu bili su i zaposleni u poznatoj kompaniji Mišelin, kao i ljudi iz Centra za atomsku i alternativne energije (CEA).

Kako kažu, na zamisao su došli pre tri nedelje. CEA je za proces istraživanja i testiranja na raspolaganje stavila sve svoje resurse, dok će se stručnjaci iz Mišelina da rade na dizajnu prototipa.

Probna serija od 5000 maski već je u proizvodnji, a prve maske bi na tržištu trebalo da se pojave već sledeće nedelje, piše portal Indeks. Mišelin je već rezervisao 130.000 maski, od čega će deo da bude doniran regionalnim zdravstvenim ustanovama.

Nova maska pod nazivom OCOV® biće isporučivana sa pet filtera koji mogu da se peru, pa će korisnicima to omogućiti stotinu korišćenja. Pošto se svi filteri iskoriste, maska može da se koristi uz nove filtere.

strana 1 od 47 idi na stranu