Stepen zagađenja vazduha zabrinjava: "Obustaviti uvoz polovnih automobila"

Beograd je u neslavnom vrhu po stepenu zagađenja vazduha. Azotni oksidi i čestice PM-10 I PM-25 koje proizvode automobili izazivaju najteža oboljenja. Zato se ubrzano sprema niz mera koje će pogoditi vlasnike starijih vozila.

Izvor: B92, RTS
Podeli
Foto: depositphotos/lenawurm
Foto: depositphotos/lenawurm

Stručna javnost mora da se uključi u ovu akciju. Svi moraju da ponude praktična i čista rešenja bez kalkulacija, a država će već u sledećem budžetu odvojiti sredstva za subvenciju hibridnih i električnih vozila. Više nema dileme – nekontrolisani uvoz automobila i skidanje katalizatora truju vazduh.

“Primećujete li da ljudi prodaju nekakva ulja, ali nisu za loženje. Emisija iz tih ulja je kancerogena. Čitav spektar delatnosti moraćemo da preduzmemo da presečemo protivzakonitosti koje se tiču ovih ulja o kojima pričam i neću da zabijam glavu u pesak kada je u pitanju saobraćaj“, rekao je ministar ekologije Goran Trivan.

Postoje sada razni radikalni predlozi koje preduzimaju na zapadu – zabrana ulaza dizelašima u centar grada, neki su za sistem par-nepar, neki da se odmah na tehničkim pregledima uvede merenje gasova.

Stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta kažu da polovičnih i šok rešenja nema i da celokupan transport u gradu treba ispočetka projektovati.

“Ja nisam ni za kakve zabrane već za sistemsko rešenje, da se napravi jedna dubinska tehničko-tehnološka analiza i da se na osnovu realnih mogućnosti svih stanovnika ove zemlje donesu primenjivi propisi, koji će napraviti podobniju sliku saobraćajno transportnog sistema“, ističe Slaven Tica sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Sa Mašinskog fakulteta apeluju da se uvoz polovnih automobila koji zagađuju odmah obustavi.

“Mali smo mi da bismo se sad trkali sa Evropom. Da zabranimo 'evro-3', 'evro-4' i 'evro-5' bilo bi dovoljno“, smatra Miloš Vasić sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Ako sledeću zimu dočekamo sa ovakvom situacijom, imaćemo još 30 odsto više obolelih od respiratornih oboljenja, upozoravaju stručnjaci, i dodaju da se mora hitno reagovati na državnom nivou bez čekanja i odlaganja, jer će zagađenja biti i leti i ona mogu biti još veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu