Izričiti da ne treba povući štetne lekove, lekari oprezniji VIDEO

Neki lekovi koji mogu imati neželjena kancerogena dejstva u Kanadi i Americi povučeni su sa tržišta i to je podstaklo pitanje da li je ipak neophodno u Srbiji da se uradi isto sa lekovima za pritisak za koje je Agencija za lekove poslala hitno upozorenje o štetnosti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pročitajte još:

Iako ovi lekovi mogu da izazovu rak, u Srbiji neće biti povučeni VIDEO

"Nema razloga za paniku zbog lekova za pritisak" VIDEO

"Znali smo za nuspojave, ne i za ove, ali vodimo računa" VIDEO

Pijete lekove na koje upozoravaju lekari? Evo šta treba da radite

Reč je o diureticima koji su u izuzetno širokoj primeni u Srbiji, a sadrže aktivnu suptancu hidrohlortiazid koja prema novoj studiji iz Danske može da izazove nemelanomski rak kože.

Lekari, kao i u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije naglašavaju da nema mesta panici.

Pavle Zelić iz ALIMS-a kaže da su svesni koliko ozbiljno zvuči njihovo upozorenje, ali da nema potrebe "za tako drastičnu meru" kao što je povlačenje leka.

"Važno je da Agencija ispunjava svoje nadležnosti. Ovde nema razloga za paniku koja je nastala", rekao je on.

Kardiolog Miljko Ristić smatra da treba da se sačeka još malo pre odluke o povlačenju.

"Hidrohlortiazid nije sigurno jedini uzročnik za pojavu raka kože. Ukoliko nije neophodan onda da se taj lek izostavi ili da se ograniči na razumne mere gde je neophodan, to je za sad rešenje uz obavezno praćenje pacijenata".

Ristić je rekao da lekari moraju biti oprezni u prepisavnju tog leka, ali da nema mesta panici, kao i da postoje zamene.

"Juče su se usijali telefoni i napunile čekaonice".

Lekar je ukazao i da mladi, na primer, često uzimaju diuretike kojima se izbacuje tečnost da bi gubili na težini i da to treba sprečiti.

Na spisku Agencije nalazi se 41 lek od koji se neki dobijaju na recept, a neke je moguće kupiti.

Evo koji su to lekovi:

Enalapril HCT, Vivace Plus, Vivace Plus L, Telmikor plus, Corace Plus, Telmipres, Skopryl Plus, Iruzid, Nebilet Plus, Micardis Plus, Lizopril H, Prilazid plus, Losar plus, Erynorm plus, Hemokvin plus, Hemopred, Irbenida plus, Prilenap H, Prinelap HL, Prilinda plus, Tensec plus, Yanida plus, Ampril HL, Ampril HD, Cazacombi, Enap-H, Enap-HL, Enap-HL 20, Lorista H, Lorista HD, Lorista H 100, Tolucombi, Valsacombi, Lodoz, Co-diovan, Monopril Plus, Enatens Plus, Binevol Plus, Tritace comp, Tritace comp, Diunorm.

Više o ovoj temi pogledajte u prilogu emisije "Jutro sa Natašom" TV Prva.

Vesti

Besplatno testiranje na HIV u subotu u Beogradu

Svetski dаn borbe protiv HIV/side obeležava se u subotu, 1. decembra pod sloganom "Sаznаj svoj stаtus" i svi građani će tog dana moći besplаtno dа se sаvetuju i testirаju nа vrius HIV u Grаdskom zаvodu zа jаvno zdrаvlje Beogrаd. Testirаnje će se vršiti nа IV sprаtu u periodu od 8 do 13 čаsovа.

Vesti četvrtak 29.11. 16:15 Komentara: 1
strana 1 od 49 idi na stranu