Otkriven gen odgovoran za impotenciju, moguće promene u lečenju

Američki naučnici otkrili su gensku varijaciju delimično odgovornu za erektilnu disfunkciju, što bi u dogledno vreme moglo da rezultira poboljšanjem lečenja.

"Raspoloživi načini lečenja erektilne disfunkcije ne deluju na polovinu pacijenata. Međutim, ako uspemo da razvijemo nove načine lečenja koji će ciljati gensku varijaciju, i njima ćemo moći pomoći."

Izvor: B92, Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema pisanju časopisa Američke akademije nauka (PNAS), na velikom lancu ljudske DNK naučnici su detektovali posebno mesto na kom se jedna genska varijacija povezuje s erektilnom disfunkcijom.

Kod muškaraca koji imaju jednu kopiju ove varijacije za 26 posto je povećan rizik od razvoja erektilne funkcije u odnosu na ostatak muške populacije, a kod grupe koja ima dve kopije opasnost je veća za 59 odsto, kaže glavni autor studije Erik Jorgenson.

Rezultati se temelje na podacima prikupljenim na 36.649 pacijenata.

Prema podacima iz 2007. u SAD od erektilne disfunkcije pati svaki peti muškarac, ali se broj povećava sa godinama života.

Podsećaju da na ovu mušku boljku mogu da utiču debljina, dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

"Raspoloživi načini lečenja erektilne disfunkcije ne deluju na polovinu muškaraca uključenih u lečenje. Međutim, ako uspemo da razvijemo nove načine lečenja koji će ciljati gensku varijaciju, i njima ćemo moći pomoći", ističe Jorgenson.

Vesti

"Imamo medicinski avion na raspolaganju za pacijente"

Veoma je važno što sada imamo sistemsko rešenje za urgentne situacije kada je u kratkom vremenskom roku potebno prevesti pacijenta, ali i za specijalne potrebe za teške pacijente koje je nemoguće prevesti redovnim letovima, rekao je predsednik Nadzornog odbora Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji Veran Matić.

Vesti sreda 31.10. 12:45 Komentara: 2

Crvena pomera granice, ljubičasta strahove, a žuta?

Boje snažno utiču na naše duše, a ustanovljeno je da imaju i snažan isceljujući potencijal. Zagovornici hromoterapije, metode lečenja bojama, tvrde da boje smiruju i leče mnoge bolesti tela i duše. Na primer, eksplozija toplih boja tokom izlaska i zalaska sunca, raskošne tirkizne nijanse morske vode ili iskrenje otvorenog plamena istog će trenutka u nama probuditi osećaj sreće i smirenosti.

Vesti utorak 30.10. 20:30 Komentara: 2
strana 1 od 43 idi na stranu