Stručnjaci upozoravaju: Konzumerizam nam uništava decu

Grupa vodećih autora, predavača i stručnjaka za razvoj dece poziva vladu Velike Britanije da predstavi zvanične preporuke za upotrebu telefona, tableta i računara kod najmlađih, zbog sve veće zabrinutosti za njihov uticaj na fizičko i mentalno zdravlje dece.

Zdravlje

Izvor: Guardian

Nedelja, 25.12.2016.

18:21

Stručnjaci upozoravaju: Konzumerizam nam uništava decu
Foto: Thinkstock

Četrdeset stručnjaka potpisalo je zahtev u kom stoji da su savremeni uređaji “toksični” u detinjstvu i u kom se apeluje na vladu da formira posebno ministarstvo za decu čija će glavna odgovornost biti procena svih zakona i njihovog uticaja na zdravlje i blagostanje deteta.

Stručnjaci pozivaju da se za decu uzrasta između tri i sedam godina formira neka vrsta vrtića u kojima će akcenat biti na društvenom i emotivnom razvoju i igri u prirodi. Takođe, zahtevaju da se formiraju zvanične preporuke o tome koliko vremena deca uzrasta do 12 godina mogu da provode uz ekrane.

Grupa je izrazila zabrinutost da su dečje zdravlje i blagostanje ugroženi “zbog pada interesovanja za igru napolju, a sve veće okrenutosti tehnologiji, hiperkompetitivnog školstva i komercijalizacije detinjstva”.

Zakonodavstvo je, prema njihovoj oceni, “mlako, kratkoročno i neefikasno” u borbi sa gojaznošću i mentalnim problemima mladih, zbog čega se društvo približava razmerama krize na ovim poljima.

Sju Palmer, potpisnica zahteva i autorka knjige “Toksično detinjstvo”, kaže da su među osnovnim potrebama dece, uz hranu i krov nad glavom, ljubav i igra.

“Međutim, konzumeristička kultura podstakla je odrasle da pomešaju ove potrebe sa stvarima koje možete kupiti u prodavnicama. Postali smo opsednuti time da naučimo decu svemu. Ali ne možete ih naučiti stvarima kao što su samokontrola i prilagodljivost – to mora da se razvija kroz lično iskustvo”, kaže ona.

Dr Šeri Kombs, dečji i porodični psihoterapeut, koja je bila direktorka osnovne škole kada je pre deset godina objavljena knjiga “Toksično detinjstvo”, smatra da su zakoni “opasni za dečje blagostanje, samopouzdanje i dugoročno učenje”.

“I deset godina kasnije, ja sam porodični i dečji psihoterapeut koji pokušava da sastavi deliće emocionalno slomljene dece, primorane da trpe štetno i ekstremno stresno okruženje u školama. Ne možemo stajati sa strane i tolerisati takvo zlostavljanje, kada imamo druge međunarodne modele koji pokazuju kako se mogu postići odlični rezultati u obrazovanju, a da deca pritom izrastu u mentalno zdrave ljude.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: