Razbijen veliki mit začeća

Dobre vesti za žene koje pokušavaju da zatrudne: Nova studija je pokazala da ne postoji razlog zbog kog bi radi začeća trebalo da se leži nakon odnosa.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2016.

12:27

Razbijen veliki mit začeća
Foto: Thinkstock

Široko je rasprostranjeno verovanje da ležanje nakon seksualnog odnosa pomaže da se sperma “usmeri” u željenom pravcu. Isto verovanje je preneto i na žene koje se podvrgavaju vantelesnoj oplodnji (tretman kojim se sperma direktno ubrizgava u matericu).

Dve studije su pokazale da petnaestominutno ležanje u krevetu nakon vantelesne oplodnje zaista povećava stopu uspeha. Međutim, te studije su bile male. Nova, veća studija, sprovedena na Medicinskom univerzitetu u Amsterdamu, osporava ta verovanja.

Istraživači su nadgledali 479 žena koje su podvrgnute tretmanu vantelesne oplodnje (većina njih je prošla kroz više ciklusa) i prikupili su informacije od skoro 2.000 ciklusa.

Žene su nasumično odabrane da odmah posle tretmana ustanu, ili da leže u krevetu 15 minuta.

Rezultati su pokazali da je 32 odsto žena koje su nakon tretmana odmarale u krevetu zatrudnelo, nasuprot 40 odsto žena koje su zatrudnele, a koje su odmah nakon tretmana ustajale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: