Stenice opstaju zbog incesta

Razmnožavanje među srodnicima kod većine vrsta izaziva genetske defekte, koji vremenom mogu da dovedu i do njihovog izumiranja, ali se to ne odnosi na stenice, poručuju američki stručnjaci sa Državnog univerziteta Severne Karoline.

Izvor: Tanjug
Podeli

Od samo jedne noseće ženke stenice i njenih neposrednih potomaka, čitava stambena zgrada može da se napuni tim beskrilnim insektima,
prenosi AFP.

Američki tim je, naime, utvrdio da su sve stenice u jednom stanu u srodstvu, a i u celoj zgradi postoji mala genetska raznolikost među tim
insektima, što ukazuje da su istog porekla.

Analizirajući legla stenica na 21 lokaciji od savezne države Mejn, na severu SAD, do Floride na jugu, američki tim, kojim je rukovodio entomolog Kobi Šal, je utvrdio da svi insekti na jednoj lokaciji praktično potiču iz jedne sobe u nekom stanu, ali da postoji veliki genetska raznolikost između primeraka s različitih lokacija.

Osim stenica, sposobnost da se bez štetnih posledica pare među srodnicima imaju i bubašvabe. Stenice, inače, mogu da se nasele u nekom stanu pošto su na cipelama ili u prtljagu tu dospele iz neke hotelske sobe, a njihov izvor mogu da budu i polovni nameštaj i korišćeni dušeci.

Pošto su pedesetih godina prošlog veka gotovo nestale, stenice su poslednjih godina u SAD ponovo u usponu, što se pripisuje češćim međunarodnim putovanjima i činjenici da su ovi insekti postali u velikoj meri otporni na pesticide koji se protiv njih koriste.

Procenjuje se da se u poslednjih deset godina poopulacija stenica u SAD uvećala pet puta.

Ovi insekti koji sisaju krv, najčešće u postelji tokom noći, nisu prenosioci bolesti, ali mogu da izazovu alergijsku reakciju i svrab.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 150 idi na stranu