Sifilis se leči kod nerođenih beba

Jeftini, jednostavni testovi i lekovi protiv sifilisa u trudnoći mogu prepoloviti broj slučajeva smrti novorođenčadi i mrtvorođene dece koji se dešavaju zbog te bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2011.

15:00

Default images

Samo u Africi sifilis odnosi i do 500 hiljada života godišnje, pokazala je nova studija koju su sproveli britanski naučnici.

Prenatalni tretmani i testovi značajno bio smanjili mogućnost smrti novorođenčadi od te bolesti i povećali stopu preživljavanja takve dece.

Svake godine dva miliona trudnih žena biva zaraženo sifilisom širom sveta, a oko 1,2 miliona infekciju prenese na bebu, koja zbog toga može biti rođena prerano, imati nisku telesnu masu ili u najgorem slučaju umreti.

Smrt godišnje zadesi milion beba koje su bolest nasledile od majke.

Međutim, po veoma niskim cenama, žene se mogu na vreme testirati na sifilis i u slučaju da ga imaju, dobiti penicilin, jeftino antibiotsko sredstvo, koje vrlo pouzdano deluje na izlečenje od ove bolesti.

Sifilis je izlečiva bolest koju uzrokuje bakterija treponema palidum. Prenosi se seksualnim putem, ali i sa majke na bebu u toku trudnoće.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da svake godine od sifilisa oboli 12 miliona ljudi, a u zemljama u razvoju ima je od tri do 15 odsto trudnica.

Većina ljudi nije ni svesna oboljenja, pa ga neznajući prenose u seksualnim odnosima ili na nerođeno dete.

Najgori ishod u trudnoći može biti sprečen ako se infekcija otkrije pre 28 nedelje putem meta analize.

U istraživanju britanskih lekara uočeno je da prenatalna testiranja i lečenje mogu smanjiti stopu smrtnosti novorođenčadi i broj pobačaja za čak 54 odsto, dok se broj mrtvorođene dece u toku istraživanja smanjio za 58 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: