Zdravlje

Nedelja, 31.10.2021.

18:38

Povišen D-dimer - šta je adekvatna pomoć?

Kako koronavirus ne jenjava, problemi sa D-dimerom takođe ne prestaju. Uvećanje ovog parametra pri analizama kod pacijenata koji su pod infekcijom koronavirusa, otvara velike dileme.

Izvor: Novosti

Povišen D-dimer - šta je adekvatna pomoć?
Foto: Profimedia

Jedna od njih je i ta da li acetilsalicilna kiselina može da pomogne kada je povišen D-dimer.

"Izuzetno je važno da lekar proceni da li je izmerena vrednost D-dimera patološka ili ne, i da potom eventualno preduzme dalju dijagnostiku i terapiju. Ako lekar utvrdi da je povišenje D-dimera uzrokovano akutnim infarktom miokarda ili šlogom ili da ste u povećanom riziku od istih, primeniće acetilsalicilnu kiselinu u dozi od 75 do 100 mg/dan", precizira doktorka Mirjana Mitrović, hematolog, za "Novosti".

Ona dodaje:

"Lek se takođe primenjuje u sprečavanju moguće tromboze kod bolesnika sa kovidom. Bitno je da napomenem da se nikada ne leči vrednost D-dimera već uzrok njegovog povećanja."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: