Stres i dijeta su nespojivi

Osobe pod stresom reaguju na dva načina, ili padaju u depresiju ili se goje. Većina oseća povećanu potrebu za slatkišima. Šta preduzeti u takvoj situaciji?

Izvor: Ž. P.

Nedelja, 11.09.2011.

11:14

Default images

U poslednje vreme ste pod velikim pritiskom, nervirate se zbog posla, rokova koji oko vas težu obruč, brinete se zbog dece, bolesti člana porodice...

Na sve to nikako da se naviknete na svoj novi odraz u ogledalu, na kilograme koji kao da su se preko noći nagomilali i učinili da sada ne možete da uđete u polovinu odeće iz ormara.

Ako ste se prepoznali u ovom opisu, znajte da bi držanje dijete dodatno pogoršalo vaše nezadovoljstvo, jer bi očekivani rezultati izostali. Zašto?

Stručnjaci ističu da, kada smo pod stresom, osećamo povećanu potrebu za slatkišima, a tu želju je, nažalost, teško kontrolisati. Ovim fenomenom se pozabavio dr Akim Peters, autor knjige “Egoistični mozak”, koji je istakao: “U stresnim situacijama mozak sebi vuče čak 90 odsto dnevnog unosa glukoze uprkos tome što mozak čini tek dva odsto naše telesne mase”.

Peters je objasnio da osobe pod stresom reaguju na dva načina, ili padaju u depresiju ili se goje. Ali dok depresivci usled stresa ignorišu hranu, oni koji stres pokušavaju da prevladaju obilnom ishranom postaju smirene, jer je hrana na izvestan način katalizator stresa.

Treba promeniti neke navike i to ne samo u ishrani. U frižideru držite samo zdrave proizvode, neka vam voće bude međuobrok, redovno se bavite sportom, okružite se dragim ljudima, na poslu se što bolje organizujte i, što je najvažnije, nemojte uvek da težite savršenstvu.

U suprotnom, bićete veoma podložni stresu, a samim tim i gojenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: