Kako iskoreniti ovu opaku bolest?

Potrebna je strategija za potpunu eliminaciju hepatitisa C u Srbiji, a isti cilj je na globalnom nivou postavila i Svetska zdravstvena organizacija.

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2018.

13:48

Kako iskoreniti ovu opaku bolest?
Foto: Thinkstock

U Srbiji se koristi savremena terapija u lečenju obolelih, a u narednoj fazi je neophodno izraditi jasnu strategiju sa daljim koracima ka eliminaciji hepatitisa C, rečeno je na Okruglom stolu "Savremene tendencije u lečenju hepatitisa C - da li je mikroeliminacija moguće rešenje u Srbiji".

U okviru kampanje "Skriveni u javnosti", koju zajednički sprovode Udruženje pacijenata sa bolestima jetre „Hronos", Udruženje hemofiličara Srbije i Savez organizacija bubrežnih invalida Srbije, u Beogradu je uz podršku Ministarstva zdravlja održan taj skup, čiji je cilj podizanje svesti o virusnom hapatitisu C i savremenim načinima lečenja.

„U prethodnih godinu dana je napravljen znatan pomak u okviru zdravstvenog sistema i nabavke savremenih lekova zalečenje hepatitisa C. Trenutno se nekoliko desetina pacijenata leči savremenom metodom u formi direktno delujućih antivirusnih lekova i nadamo se da će se steći uslovi da postepeno što veći broj obolelih bude obuhvaćen ovom terapijom", izjavila je pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić.

Zamenica direktora Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije Ivana Milošević je rekla da se terapija direktno delujućim antivirusnim lekovima pokazala kao
veoma uspešna, uz stopu izlečivosti iznad 90 odsto.

"Na duže staze će ovaj način lečenja doneti važne benefite, kroz smanjenje broja obolelih od karcinoma jetre i pacijenata koji bi inače bili upućeni na transplantaciju", dodala je Miloševićeva.

Oboleli od hepatitisa C okupljeni u udruženjima koja su pokrenula kampanju „Skriveni u javnosti" su istakli da će biti u potpunosti zadovoljni kada svi oboleli budu imali pristup odgovarajućoj terapiji, pozivajući nadležne da se omogući lakše testiranje na hepatitis C i apelujući na javnost da se obolelima da prilika da bez ustezanja govore o svojoj bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: