Ovaj "mali div" je imao samo 350 grama, a da ga vidite sad VIDEO

Svetski dan prevremeno rođenih beba - 17. novembar obeležava se danas, a statistika kaže da je svako deseto novorođenče stiglo ranije. Beba od 350 grama rođena u 28 nedelji zbrinuta je početkom ove godine u Insititutu za neonatologiju u Beogradu, a najnezrelije novorođenče ikad doneto kod njih praktično je rođeno na pola trudnoće, u 23 nedelji i sada je osnovac.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2018.

08:15

Ovaj
Foto: Thinkstock

U svetu se godišnje rodi 15 miliona beba od kojih nažalost milion ne preživi. U Srbiji se nešto više od 4000 beba godišnje rodi pre vremena odnosno oko 11 dnevno.

Beogradski Institut za neonatologiju zbrine skoro četvrtinu prevremeno rođenih beba u Srbiji odnosno 50 odsto beba lakših od 1500 grama.

Doktorka Katarina Lazić iz te ustanove kaže za B92.net da je beba od 350 grama najmanja koja je lečena.

"Rođena je u 28. nedelji gestacije. Nakon četiri i po meseca u Institutu, otpuštena je kući sa 1875 grama. Sada ima devet meseci, četiri i po kilograma i pratimo njeno napredovanje i razvoj u Savetovalištu Instituta".

Dečak rođen u 23. nedelji odnosno posle samo 160 dana trudnoće najnezrelija je beba koja koja je uspešno izlečena u tom Institutu.

Za lečenje dečaka rođenog na praktično pola trudnoće kaže da je bilo "veoma izazovno, ali uspešno", da on danas ide školu i da je u međuvremenu dobio sestru.
Foto: Thinkstock
Inače svaki porođaj pre 37. nedelje trudnoće po definiciji je prevremeni. U normalnim okolnostima trudnoća traje prosečno 40 nedelja. Bebe rođene ranije nisu dovoljno zrele, razvoj organa nije u potpunosti završen, nemaju potrebnu težinu i nisu spremne za uslove u spoljnoj sredini.

Brojni su faktori rizika koji dovode do prevremenog porođaja, a najčešći su godine života majke (mlađa od 18, starija od 35 godina), vaginalne infekcije, malformacije materice, povišen krvni pritisak u trudnoći i višestruke trudnoće.

Lečenje prevremeno rođenih beba podrazumena aparate, a beogradski Insitut je opremljen najsavremenijim i primenjuje se koncept „Porodično orijentisane nege“ usmerenog prema roditeljima i porodici. Obuhvata primenu metoda „kontakt koža na kožu“.

Doktorka kaže da je prosečna dužina boravaka beba u Institutu za neonatologiju 42 dana.

"Naravno, što je beba manja i nezrelija njen boravak je duži. To je vreme koje ostaje u sećanju i roditeljima , a i nama. Često se dogodi da roditelji sa mališanima dođu i posete nas. To su najlepši trenuci koji potvrđuju vrednost i smisao ove veoma zahtevne profesije. Često nam šalju pisma i slike koje mi čuvamo, a mnoge od njih su istaknute na vidnim mestima u Institutu. Nije retkost da upravo roditelji beba lečenih u Institutu budu i donatori ili organizatori određenih akcija", nevala je ona.
Foto: Thinkstock
Najčešći problemi povezani sa prevremenim rođenjem su: kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja (sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida), mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza.

Inače, nažalost, prevremeno rađanje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od godinu dana i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina.

Pedijatar Miloš Relić rekao je da mu je praksa pokazala da se "mali borci", kako zove prevremeno rođene bebe, najšešće rađaju u trudnoćama koje su osetljive od starta.

"Želja nam je da se i u intenzivnoj nezi omogući da mama podoji dete".

Više o gostovanju doktora u emisiji "150 minuta" pogledajte u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: