Pomozite detetu da prihvati školu

Nova sredina, nova pravila ponašanja, nove obaveze i pre svega novo društvo promeniće iz korena život vašeg đaka prvaka. Evo nekoliko saveta sociologa uz koje će se vaš prvak bolje prilagoditi na sve novine u školi.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

08:42

Default images

“Za početak, bilo bi najbolje da sa detetom otvoreno razgovarate o svemu id a se postavite tako da dete slobodno može da vam poveri sve problem iz novog okruženja”, objašnjava sociolog Marko Rakočević. Prema njegovim rečima, deca često znaju da školski svet odvoje od kućnog. Roditelji bi trebalo pažljivo da postanu i deo školskog sveta, kako bi usmeravali svoju decu i pomagali im.

“Trudite se da posle svakog školskog dana, kroz neku zabavnu aktivnost, igranje ili šetnju, razgovarate sa detetom o školi, kako bi mu taj razgovor postao prijatan. Ne očekujte da vam dete u početku prenese sve događaje jer verovatno neće ni upamtiti toliko novih informacija”, upozorava Rakočević, dodajući da je sa đacima prvacima potrebno mnogo strpljenja.

Uz napomenu da je razgovor najvažnija karika vašeg odnosa, Rakočević daje nekoliko praktičkih saveta o tome kako pomoći deci u novoj sredini.

Ukoliko neko od školskih drugara vaše dece živi u vašem kraju, dogovorite se sa njegovim roditeljima da deca idu zajedno uz školu, u početku uz naizmeničan nadzor odraslih. Dete će tako lakše prevazići razliku između školskog i kućnog sveta.
Upoznajte roditelje ostalih đaka iz odeljenja vašeg deteta. Ne oklevajte da ih pozovete na zajedničko kućno druženje. Deca u roditeljima vide uzore i modele ponašanja, pa je najbolje da od vas steknu dobre navike za sklapanje prijateljstava.

Ne pravite razliku između dečaka i devojčica već se trudite da vašem detetu objasnite kako je važno da ima i drugare i drugarice. Kada dete u ranom uzrastu prihvati “obostrana” prijateljstva, lakše će ih sklapati tokom kasnijeg života.

Dete u učitelju vidi novi oblik autoriteta. Objasnite mu pre svega da su nastavna lica tu da pomažu deci i da ih treba poštovati i uvažavati. Preporučljivo je i da roditelji uspostave dobru saradnju sa učiteljem jer će tako dati primer detetu i pokazati mu da je učitelj osoba od poverenja.

Podelite sa detetom vaše uspomene iz škole. Za početak neka to budu one pozitivnije, kako bi dete steklo lepšu sliku o školi, bez razvijanja straha. Kada dođu prvi problemi, rešavajte ih zajedno. Tada možete otkriti detetu da ste i vi imali problema. Objasnite kako ste ih rešili i čemu su vas naučili. Deca često misle da se sva čuda sveta po prvi put dešavaju baš njima, pa je saznanje da su i drugi uspešno prošli kroz iste problema veoma olakšavajuće.

FOTO: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: