Lekovi vam neće trebati: Regulišite hormone na prirodan način

U idealnom svetu, estrogen i progesteron kod žena bili bi u savršenoj ravnoteži. Nažalost, u današnje vreme je to prosto nemoguće zbog raznih faktora. Ipak, postoje načini da poboljšate svoj hormonalni status i da svoje stanje držite pod kontrolom.

Izvor: beep.rs/MarijaM
Podeli
Foto: yesyesterday/Shutterstock
Foto: yesyesterday/Shutterstock

Ako želite da popravite hormonsku neravnotežu, onda bi uključivanje semena u ishranu moglo biti ključno za vas. To podrazumeva uključivanje svežih semenki u ishranu u određenom periodu tokom meseca, tačnije, tokom vašeg menstrualnog ciklusa. Dakle, pažljiva konzumacija unapred određenih semena može poboljšati nivo estrogena u vreme folikularne faze i nivoe progesterona u lutealnoj fazi.

Laneno seme i seme bundeve za folikularne faze

Prva faza je između 1. i 14. dana (idealno kada ovulirate) kada ženski sistem stvara estrogen. Jedite jednu supenu kašiku lanenog semena i semena bundeve svakog dana tokom ovih dana kako biste poboljšali sve procese koji su karakteristični za ovu fazu. Upamtite, fitoestrogeni, koje ova semena sadrže, prirodni su izvor estrogena.

Seme suncokreta i susama za lutealnu fazu

Druga faza je između 15-28 dana kada nivo progesterona poraste. Dakle, kašika suncokreta i susama svakog dana može pomoći tokom lutealne faze. Progesteron u vašem sistemu dobija podsticaj od cinka i vitamina E koji se nalaze u svakoj od ovih vrsta semena.

Dakle, ukoliko ste rešili da na prirodan način uspostavite ravnotežu hormona, uključite seme bundeve, susama, suncokreta i laneno sebe u vašu svakodnevicu. Pored toga, zdravo se hranite i obavezno vežbajte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu