Postoje fizičke i hemijske kreme za sunčanje – koja je bolja?

Na tržištu postoje različite vrste krema za sunčanje, kozmetičke kompanije nude nam nekoliko načina zaštite od UV zračenja. Svakodnevno na suncu koristimo kreme koje imaju fizičku ili hemijsku zaštitu, ali i znatno drugačiju formulaciju.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Lea Rae
Foto:Shutterstock/Lea Rae

"Fizičke kreme za sunčanje odbijaju sunčeve zrake od kože i generalno se smatraju mineralnim kremama za sunčanje, koje sadrže cink-oksid ili titanijum-dioksid. Pošto se UV zraci reflektuju od kože, fizička sredstva za zaštitu od sunca pružaju zaštitu i od UVA i od UVB talasnih dužina", rekla je dr Suzan Masik, vanredna profesorka dermatologije u Medicinskom centru Veksner Univerziteta Ohajo, za Health US news.

Fizičke kreme za sunčanje su obično manje providne, ostavljaju bele tragove, dok su hemijske kreme za sunčanje svetlije i nevidljive na licu. Ali, s druge strane, fizičke kreme su nežnije za osetljivu kožu i ekološki prihvatljivije.

Hemijske kreme za sunčanje, s druge strane, apsorbuju i rasipaju sunčeve zrake, sa hemikalijama koje pokrivaju specifične UVA i UVB opsege talasnih dužina, tako da ove kreme za sunčanje obično sadrže mešavinu hemikalija za pokrivanje širokog spektra.

"Hemijske kreme se lakše nanose jer se lako utrljavaju u kožu. Međutim, zbog činjenice da su na hemijskoj bazi, ove kreme za sunčanje mogu da izazovu iritaciju kod osoba sa osetljivom kožom", istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu