Da li su zaštitne maske odbrana i za borbu protiv alergije na ambroziju VIDEO

Sezona polenske alergije sve je duža, jer zbog klimatskih promena i cvetanje biljaka duže traje. Posle trave i drveća, stigli smo do ambrozije. Septembar je najkritičniji za sve one koji su alergični na polen ovog korova, koji, inače cveta do novembra.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/ galitskaya
Foto: Depositphotos/ galitskaya

Razlikovanje simptoma kovida 19 i alergija na amboziju je jednostavno, i njihovi simptomi su dosta poznati, za Jutro TV Prve kaže dr Rajica Stošović, alergolog u KC Srbije. "Prvo se pojavljuje intenzivan svrab, intenzivno pecaknje i crvenilo u očiman koje je praćeno serijom kijanja koje je nemoguće zaustaviti, sa obilnom nazalnom vodenastom sekrecijom i zbog svih tih tegoba dolazi do nerešive zapušenosti nozdrva.‘’

Ipak, veliki broj pacijenata ima uz to i suv, nadražajni kašalj, osećaj otežanog disanja, stezanje, sviranje u grudima, koji dolaze iznenada i obično se pojavljuju u isto vreme i na sličan način, navodi on.

Jedno od čestih pitanja jeste da li će zaštitne maske pomoći i u zaštiti od polenske alergije i odgovor je pozitivan, kaže za Jutro TV Prve dr Stošović ’’Maske su takve da štite od čestica koje su daleko manje od polena korova, odnosno od polena generalno, za koje znamo da su veličine do pet mikrona, dok su dimenzije koronavirusa ispod jednog i može se očekivati da je taj njihov zaštitni efekat i protiv polena prisutan.’’

Ipak, maske ne pokrivaju sve sluznice, ističe ona, pa je preporuka da se nosi i vizir. Savetuje, po dolasku iz prirode, odmah tuširanje i oblačenje nove garderobe, pa tek onda primenu novih maski, vizira, koji služe u zaštiti od kovid-infekcije.

strana 1 od 6 idi na stranu